Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 26 de de juny del 2012 | 19:29
Recull de premsa · Política

Carod: "La nació quotidiana i cultural pot ser també, un dia, una nació política"

"Els Països Catalans s'han dit més que no pas s'han fet. Potser ja és hora que els construïm".

L'ex-vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha lamentat a un article que "s'han gastat energies en la batalla dels símbols" en comptes "d'insistir també en la nació quotidiana, en els factors socioeconòmics en què les dades n'indiquen clarament la proximitat i la coincidència".

Sobre el debat reactivat de la qüestió dels Països Catalans, Carod ha dit que hi ha hagut "qui ha anat directe a la nació política, abans que a la cultural i que a la quotidiana": estructura econòmica de pimes, exportació, peatges, dèficit fiscal i d'inversions estatals, etc. "L'estat de les autonomies ha desdibuixat els trets comuns i reforçat una consciència regional/autonòmica fins a convertir-la en nació política en llocs com ara les Balears" ha continuat Carod a Països Catalans.

L'autor de l'article ha continuat afirmant que l'Estat sobretot al País Valencià "ha actuat amb intel·ligència, disgregant i separant, invertint molt en infraestructures de connexió amb Espanya (Madrid, Sevilla, Múrcia) i gens amb Catalunya", i ha insistit en què la nació catalana té "els problemes bàsics d'una manca de relació interdialectal normal, dia a dia, i d'un mercat poc articulat".

"Les mateixes entitats culturals ─ha argumentat sobre el darrer factor─, tot i compartir federació, no han articulat una sola acció conjunta, la mateixa, en l'àmbit general, sinó que actuen tancades en l'estricte marc autonòmic. Ni tan sols davant l'ofensiva contra la mateixa llengua [...] I, això no obstant, mai no havia estat tan general l'existència d'un espai cultural de Països Catalans i la consciència de la unitat lingüística".

"Els Països Catalans s'han dit més que no pas s'han fet" ha conclòs Josep-Lluís Carod-Rovira. "Potser ja és hora que els construïm i ens dotem d'elements de complicitat, simpatia i interès, sense hegemonismes arrogants, ni ignoràncies oceàniques de la realitat, amb més patriotisme que ciència. Sóc dels que creuen que la nació quotidiana i la nació cultural, si així ho volen els ciutadans, pot ser també, un dia, una nació política" ha dit.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat