Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 8 de de setembre del 2011 | 17:15
Recull de premsa · Política

Joan Manuel Tresserras: "La sentència del TSJC és política"

L'exconseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, creu que la sentència del TSJC sobre la immersió lingüística a Catalunya és "una sentència política", ja que "no procura garantir la millora del nostre coneixement del castellà perquè no li cal".

Joan Manuel Tresserras

Segons Tresserras, "no és a favor del castellà. És en contra del català" i és "en contra del reconeixement de la llengua catalana com una llengua equivalent a qualsevol altra". L'exconseller afirma, en un article a l'Ara, que és una sentència "en contra de la idea de l'existència nacional diferenciada de Catalunya. És una sentència que vol segellar la subordinació política de la llengua pel fet que no és –aquí─ la llengua d'un estat sobirà".

"¿Que hi ha un model educatiu que ha suscitat -en relació a la immersió lingüística com a garantia de la igualtat- un amplíssim consens i que ha estat reconegut com a exemple en molts aspectes? Doncs, garrotada!", afirma Tresserras. És per tot plegat que l'exconseller de Cultura afirma que ara "no podem transigir amb un nou colonialisme. Ni que exhibeixi cobertura jurídica o judicial, és colonialisme". Per tant, creu que "davant la subtil o barroera violència de l'Estat i els seus aparells, la desobediència cívica i institucional esdevé no només una legítima virtut sinó una exigència ètica".

D'altra banda, subratlla que totes les persones escolaritzades a Catalunya poden, amb plena competència, expressar-se i usar com a llengua de cultura el castellà o espanyol, cosa que "no passa el mateix, encara, amb el català". Però l'horitzó de futur, diu Tresserras, "hauria de permetre, idealment, que tothom pogués triar sense dificultats, lliurement, entre una llengua i l'altra".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat