Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 28 de de juliol del 2016 | 19:06
Recull de premsa · Política

Villatoro: "Més o menys que un Watergate"

En un article al Temps Vicenç Villatoro ens explica com durant el govern de Nixon es va crear un "grup secret anomenat els llauners (plumbers) que tenien com a objectiu "tapar les goteres" i que quan aquest fet es va destapar arran del que es coneix com el Watergate el president americà va dimitir. En canvi a Espanya les converses destapades entre 

Jorge Fernández Díaz i el director de l'Oficina Antifrau "no han tingut fins ara cap mena d'efecte polític. Ni van tenir una influència en els resultats electoral -si més no, cap influència negativa- ni s'ha produït des de llavors cap dimissió. No hi ha cap investigació en curs sobre aquests indicis, que se sàpiga".

De tot plegat ens diu Villatoro "La semblança entre els fets que van provocar l'escàndol Watergate i els que semblen indicar els materials i les declaracions que s'han fet públiques a Espanya en els últims mesos és molt cridanera. Fins i tot en alguns mitjans aquesta semblança s'ha fet servir amb un to exculpatori: aquestes coses passen a tot arreu, fins i tot en una democràcia tan sòlida com l'americana. Però tan cridanera com la semblança dels fets (o dels indicis) és la diferència entre les conseqüències. En el cas americà, el fil que sortia dels primers indicis va acabar portant a la dimissió del president (l'home més poderós del món) i en el cas espanyol no s'ha cregut convenient fer cap investigació i no hi ha hagut cap mena d'assumpció de responsabilitats polítiques. Al contrari, alguns electors del PP han declarat públicament que havien votat aquest partit precisament perquè creien en la veritat d'aquests indicis i això els donava garanties que els governs del PP combatrien per tots els procediments, per sobre i per sota de la taula, l'independentisme català. Aquesta fermesa del PP li hauria permès recuperar una part del vot cedit a Ciutadans".

I conclou el periodista "El que marca la gran diferència entre la qualitat democràtica, entre la maduresa de les conviccions democràtiques d'una societat, són les conseqüències. L'absència de conseqüències, a Espanya, és una informació molt negativa sobre la qualitat de la democràcia espanyola. Amb una ben curiosa paradoxa: alguns creuen que val la pena rebaixar la qualitat de la democràcia espanyola per combatre l'independentisme català, però com més baixa és la qualitat de la democràcia espanyola més força agafa la voluntat d'independitzar-se'n".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat