Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 18 de de novembre del 2013 | 20:21
Recull de premsa

Romeva: "En la formulació de la pregunta s'hi ha de sentir inclòs tothom qui cregui que cal redefinir les regles del joc"

"La qüestió és si [la pregunta] satisfà prou una clara majoria de manera que provoqui una gran participació, i que la resposta que en surti permeti treure'n un missatge clar".

L'eurodiputat Raül Romeva ha indicat a un article que és molt "important que en la formulació de la pregunta s'hi pugui sentir inclosa tota aquella persona que [...] entengui que cal redefinir les regles del joc".

A l'article La pregunta com a oportunitat Romeva hi ha esmentat a l'historiador Toni Soler, qui "s'atreveix, fins i tot, a proposar-ne un text" per a la pregunta de la consulta: "¿Està d'acord que Catalunya esdevingui un estat independent que pugui decidir lliurement la seva relació amb Espanya i amb la Unió Europea?".

"Igual com ell (no ho diu, però ho dedueixo del seu escrit), jo també crec que és reiterativa" ha esmentat Romeva sobre la proposta de Soler. "Personalment en tindria prou posant el signe d'interrogant darrere l'adjectiu "independent", ja que entenc que la segona part de la pregunta (a partir de "que pugui") hi va implícita. La raó és simple: la independència pot encabir el federalisme, mentre que a l'inrevés no" ha continuat explicant.

L'eurodiputat ha constatat que "en l'anomenat procés, cadascú té les seves circumstàncies personals, familiars i històriques" però ha indicat que és "inqüestionable" que "som una majoria creixent aquelles i aquells que trobem que l'uniforme que portem (altrament anomenat statu quo) no ens agrada i ens en volem desfer".

Finalment Romeva ha sentenciat que la pregunta ha de fer "explícit quin és el subjecte sobirà que la majoria de Catalunya desitja esdevenir" per tal d'encarar una negociació posterior: "Aquest és el comú denominador que hauria de permetre que tant la gent independentista (sigui europeista o euroescèptica) com la partidària d'una opció federalista o confederalista poguessin votar sí amb tota comoditat, i sense notar picors ni estretors en el vestit".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat