Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 3 de d'abril del 2009 | 14:51
Recull de premsa · Seguretat

Joan B. Culla: "La millor notícia seria la dimissió de Joan Boada"

Barcelona · Amb el recull dels noms i mandats de les 12 persones que han ocupat les responsabilitats d'Interior en els governs de la democràcia espanyola des de l'entrada en vigor de la Constitució fins a avui, Joan B. Culla ha començat el seu article a El País d'aquesta setmana.

"Van ser polítics de dretes, d'esquerres o de centre, competents o ineptes, amb els orígens socials més variats i els perfils professionals més diversos" diu Culla, "però tots ells posseïen el suficient sentit d'Estat com per defensar sempre sense complexos les actuacions de les forces policials a les seves ordres". I els partits als quals aquests ministres pertanyien -continua Joan B. Culla- mai van denunciar, mentre estaven en el poder, errors de la policia o la Guàrdia Civil". L'autor de l'article es pregunta: "significa això que, al llarg de les tres últimes dècades no hi ha hagut a Espanya dolentes pràctiques policials, brutalitats i fins a crims comesos per membres de les forces i cossos de seguretat de l'Estat?". I seguidament es respòn: "Ben al contrari".

L'historiador nega, amb això, que vulgui defensar la impunitat policial, i es justifica: "En democràcia, és a l'oposició, a la premsa i, si escau, a la justícia a les quals correspon denunciar, investigar i, eventualment, jutjar i condemnar tals excessos. Resulta inaudit, en canvi, que siguin la cúpula política d'Interior i el partit al que aquesta pertany els quals es posin al capdavant de l'exigència de responsabilitats i de la execració hiperbòlica de la contundència policial del 18 de març a Barcelona, com si allò hagués estat el Diumenge Sagnant de Sant Petersburg". Joan B. Culla ha continuat de manera contundent: "Els Mossos d'Esquadra, com qualsevol altra força policíaca, no poden ser dirigits amb la mentalitat i l'estil amb que es pilota una associació de veïns, una assemblea sindical, ni tan sols a la plantilla de funcionaris d'un ajuntament".

Fent referència a les actuacions de la Conselleria d'Interior en les passades manifestacions contra el pla Bolonya, Culla ha dit que els comandaments "cobreixen a la tropa, i per això aquesta pot executar ordres problemàtiques i plantar cara a situacions imprevistes, sense cap paralel·lisme amb les que afronta un administratiu a la seva taula de treball". Aquesta solidaritat vertical és, segons l'autor, per a un policia, "el més important, molt més que rebre cartes ensucrades dirigides als "benvolguts / benvolgudes mossos i mosses". "El Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil -ha continuat- han tingut amb successius ministres diferències salarials, però mai els ha faltat la cobertura política. Joan Saura fa al revés: defuig defensar els Mossos, però els ofereix millores retributives i subvencions sindicals. Deu ser cosa del materialisme històric...".

De manera conclusiva, Joan B. Culla ha subratllat que un partit que ha assumit lliurement la cartera d'Interior "no poden tremolar-li les cames quan la policia ha de desallotjar un recinte universitari ocupat o dissoldre una manifestació no autoritzada que bloqueja la via pública", i referint -se a l'estat actual de la Conselleria d'Interior de la Generalitat, Culla ha declarat que "la millor notícia seria el cessament o la dimissió del secretari general d'Interior i paradigma de sectarisme ideològic en el lloc menys adequat, el senyor Joan Boada Masoliver".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat