Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 10 de de maig del 2010 | 14:07
Recull de premsa · Societat civil

Joan Solà: "Aquests 30 anys de democràcia ens han portat a un assetjament polític i moral com mai"

Barcelona · El Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2009 i reconegut lingüista, Joan Solà, ha dit a una entrevista a l'Avui que a Catalunya hauria de "quallar" la Conferència Nacional

del Sobiranisme, per tal de "fer una candidatura independentista transversal per a les eleccions", i assolir, d'aquesta manera, l'Estat català.

Aquesta candidatura, segons l'entrevistat, hauria d'aportar un "nou líder com l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, un home prou lúcid, prou enèrgic, prou ple de força, molt clar, i que no ve d'una pura il·lusió intel·lectual", ja que Catalunya ha de tenir un objectiu "genèric i una mica abstracte" però "no pas irreal: crear o mantenir la consciència de país que ens doni il·lusió, esperança i optimisme. Si no, la perdrem en quatre dies, un dia perquè et treuen la matrícula dels cotxes, l'altre perquè t'estafen en l'economia, després perquè t'adones que tenen abandonats els mitjans de comunicació, perquè no et volen cedir l'aeroport, perquè t'impugnen l'Estatut...".

El lingüista ha advertit que "només la consciència de ser et permet evitar això, és l'única manera d'infondre optimisme i il·lusió" i ha indicat que el futur ens pot ser propici: "Estem passant uns anys de gran creació literària i d'un magnífic esforç tècnic a favor de la llengua; a més, hi ha una generosa contribució popular, com es pot veure amb tantes iniciatives a Internet o amb mig milió de firmes per portar TV3 al País Valencià".

Per això mateix, Solà ha instat a assolir la independència de Catalunya: "Voldria que aquest moviment actual [la Conferència Nacional del Sobiranisme] quallés i vencés. Però això no vol dir que aquest país seria una bassa d'oli. No, aquest és un país d'al·luvió. Un milió i mig de persones arribades en els darrers anys no es paeixen en quatre dies. Però si la digestió la féssim des de la independència, segurament ens aniria més bé".

Finalment, Joan Solà ha refermat la seva hipòtesi i ha assegurat que "si hem estat capaços de superar la guerra civil més cruel que s'ha vist mai" i si, actualment, hem estat capaços de superar "aquests 30 anys de democràcia que ens han portat a un assetjament polític i moral com mai", l'esperança dels catalans "com a poble, s'ha de sentir molt forta".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat