Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 15 de d'abril del 2011 | 16:49
Recull de premsa · Societat civil

Jaume López: "L'ambient festiu del 10A hauria de fer parlar del català il·lusionat"

Jaume López ha indicat que, des de l'èxit de la passada consulta sobre la independència a Barcelona, s'hauria de començar a parlar del "català il·lusionat".

Jaume López

Barcelona · "Es retirarà aquesta marea?" s'ha qüestionat López. La resposta del professor de Ciència Política de la Universitat Pompeu Fabra ha apuntat a una tònica general de les societats modernes: "Encara que alguns puguin atribuir-li un contingut contextual, el cert és que, com tots els estudis sobre democratització a nivell mundial constaten, els valors democràtics i postmaterialistes vinculats a l'autonomia personal ia la capacitat de decidir quan s'assenten difícilment retrocedeixen". "Això es mou, i qui no ho vulgui veure que no ho vegi" ha sentenciat.

El País Basc ha seguit molt de prop l'onada de consultes per la independència de Catalunya, per això mateix, López ha constatat a un article a Deia que les xifres avalen un recolzament i un suport socials únics al conjunt de mobilitzacions de la societat catalana: "Els múltiples problemes logístics han estat superats gràcies a l'entusiasme i voluntat de milers de voluntaris. En el cas de Barcelona, 7.000 ciutadans (3.000 dels quals mobilitzats en les taules de diumenge). Qui diu que a la gent no li interessa la política?".

El professor ha recordat les xifres de participació a la capital catalana ("13.349 persones de 16-18 anys o estrangers empadronats a la ciutat") i ha
conclòs que el fenomen només es pot qualificar de "democràcia en estat pur": "Entre els arguments contraris s'ha sentit a dir que es tracta d'un referèndum no vinculant o il legal. Sobre la primera qüestió, convé recordar que, excepte les ratificacions constitucionals, cap ho és (cap obliga per llei al govern). No ho va ser ni el referèndum sobre la Unió Europea [...]. Sobre el segon, aquesta consulta no ha estat organitzada per cap administració pública per la qual cosa no requereix d'un permís [...]. Això no vol dir que no hi hagin hagut garanties. Com no es disposava del cens electoral (per imperatiu legal, s'ha dit), els organitzadors van haver de crear una base de dades amb els números d'identificació de tots els ciutadans que han participat en totes les consultes perquè no poguessin votar dues vegades".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat