Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 14 de de gener del 2013 | 16:24
Recull de premsa

Terricabras: "Les nostres pors ens les han fabricades"

"Ens faran pensar en els tancs o en el desastre econòmic o en el que sigui, però seran pors fabricades, sense fonament real. Per això cal que el procés vagi molt de pressa".

El Doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona i membre de l'IEC, Josep Maria Terricabras, ha alertat que l'Estat espanyol ens "farà pensar" en arguments que generin por per aturar el porcés: "Seran pors fabricades, sense fonament real. Per això cal que el procés vagi molt de pressa, alhora que hem d'anar desmuntant tots els arguments de la por".

A una entrevista concedida a la revista Òmnium, Terricabras ha indicat que no s'ha de confondre "la causa de la por amb l'objecte de la por": "És a dir, que la por que ens faran no serà una por real perquè totes les pors són fabricades, ens les han fabricades. Això és el primer que hem de tenir clar per lluitar contra la por".

Sobre l'acció del govern en l'etapa de transició nacional, l'entrevistat ha dit que aquest ha de "demostrar la seva independència política, intel·lectual i afectiva, i deixar de reaccionar a Madrid i anar a la seva".
Em semblaria increïble que el govern, que sempre es queixa que l'Estat no li paga el que li pertoca, ho tornés a entregar tot per tornar-se a queixar que no li tornen ni cinc"
"Jo parlo sobretot de desmuntar estructures de veritat ─ha continuat argumentant─. Per exemple, la fiscal: l'abril, els autònoms haurien de pagar el seu primer trimestre de l'IVA del 2013 a l'Agència Tributària Catalana. Els nostres impostos ja no han d'anar més cap a Madrid. Em semblaria increïble que [...] el govern de Catalunya –que sempre es queixa que l'Estat no li paga el que li pertoca, ni tan sols els deutes pendents– ho tornés a entregar tot per tornar-se a queixar que no li tornen ni cinc".

Terricabras ha estat clar: "A part d'estructures d'Estat, s'ha de tenir voluntat d'Estat!". Sobre les pensions del futur Estat català, un tema molt usat en la guerra mediàtica, l'entrevistat ha estat també explícit: "El nostre sistema de pensions no és de capitalització sinó de distribució: els pensionistes cobren dels impostos dels treballadors, no d'una caixa estatal estalviada a banda. I això s'ha de desmuntar amb fets! I s'ha de fer de pressa!".
Si el president ha d'anar a la presó, que hi vagi, i si hi hem d'anar uns quants més, doncs que m'hi fiquin a mi també!"
El filòsof ha instat els catalans a tenir una actitud de combat: "Si el president ha d'anar a la presó, que hi vagi, i si hi hem d'anar uns quants més, doncs que m'hi fiquin a mi també! Hem de tenir aquella actitud de Wittgenstein que "em passi el que em passi, no em passarà res"".

Terricabras ha alertat que hem d'estar "convençuts i serens" i ha tocat, finalment, el tema de la llengua oficial que li caldrà a la futura Catalunya estat: "No hi ha convivència de llengües cooficials enlloc, les llengües estan territorialitzades. I el motiu és que [...] la cooficialitat de dues llengües en un mateix territori comporta, sempre i en tots els casos, la desaparició d'una de les dues. Com es gestionen els usos lingüístics, doncs? Dient que a Catalunya la llengua pròpia és el català i que la resta de llengües seran garantides i tractades amb tot el respecte".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat