Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 3 de de desembre del 2009 | 15:11
Crònica · Afers religiosos

Un capellà promou una empresa tèxtil

Desgraciadament, el sector tèxtil ha estat un dels més sacsejats per l'actual crisi econòmica i ja molt abans, amb la irrupció dels nous mercats asiàtics. Doncs bé, al poble de l'Espluga Calba existeix, des de fa quaranta anys, una important indústria tèxtil en què hi treballen un centenar de persones. Al darrere de la iniciativa hi ha un capellà, Joan Llort, qui va tenir la intuïció de crear una cooperativa i va saber convertir-la en realitat.

L'agost de 1968 una pedregada va fer malbé les collites, amb la desesperació comprensible de la gent del poble. Mossèn Llort, acabava d'aterrar al poble, tal com ell mateix explica en una entrevista publicada per la revista Església de Tarragona, i després de la missa "va començar a buscar una solució per a tots". I aquesta solució va ser, ni més ni menys, que muntar una industria tèxtil. Va anar al poble veí de l'Albí a buscar la maquinària d'una cooperativa; aquest va ser l'inici de la fàbrica "John Fil". Malgrat les dificultats inicials, la iniciativa va anar prenent cos, en un moment de gran incertesa i de perill que els habitants de l'Espluga Calba marxessin massivament.

Avui, tot i la situació del tèxtil, la fàbrica continua sent una realitat i "John Fil" s'ha guanyat una fama merescuda. Cent persones hi treballen, la qual cosa significa que no només ofereix feina als habitants de l'Espluga Calba sinó també de pobles veïns, com ara Omellons i els Omellls. La fàbrica treballa per a Burberrys, El Corte Inglés, Induico i Lacoste i, com subratlla mossèn Llort "aguanta entre tots i una mica cadascú".

Joan Llort no és una excepció. Forma part d'una generació de capellans, encara majoritaris a Catalunya, que han maldat amb entusiasme i generositat per una Església compromesa amb el seu poble, autènticament evangèlica i identificada amb els aires renovadors del Concili Vaticà II. Ho explica molt bé el darrer número de la revista Foc Nou titulat molt encertadament Elogi dels capellans. Ells són els protagonistes, sovint anònims, sense els quals segur que avui la nostra societat catalana seria diferent.

El que està clar, però, és que davant de l'envelliment del clergat i de la realitat de la manca de vocacions el ministeri dels capellans serà molt diferent d'aquí a deu o vint anys. Per això val la pena llegir amb molta atenció les excel·lents reflexions incloses en aquest número monogràfic dels capellans Josep Maria Domingo, Francesc Romeu, Miquel Barbarà, Joan Torra, Josep Maria Turull i, especialment, el testimoniatge d'un bon grapat de preveres d'arreu de Catalunya.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat