Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 9 de de desembre del 2010 | 15:50
Crònica · Afers religiosos

Anton Cañellas, un cristià compromès

Demà es presenta a Barcelona el llibre de Josep Maria Puigjaner Anton Cañellas. De la resistència democràtica a la tutela de la dignitat humana, una documentada biografia del qui fou Síndic de Greuges de Catalunya, un polític reconegut i un cristià compromès. L'acte de presentació esdevindrà, ben segur, un acte d'homenatge a aquest rellevant personatge de la història del segle XX del nostre país, el qual va haver d'arrossegar una certa llegenda negra pel fet d'haver encapçalat l'aventura fallida de l'UCD-Centristes de Catalunya.

Cañellas, però, es va distingir en moltes facetes, no només l'estrictament política. El món editorial, on va abocar molts diners del seu patrimoni personal a Nova Terra i Oriflama, el món cultural i el compromís cristià van configurar una vida al servei de Catalunya en temps difícils. Així, durant la llarga dictadura Anton Cañellas, amb profunds lligams demòcratacristians arreu d'Europa, va desenvolupar una intensa activitat "diplomàtica paral·lela" per fer conèixer les reivindicacions i els anhels de la identitat catalana en els àmbits lingüístic, cultural i cristià. Malgrat les seves formes suaus, educades i respectuoses Cañellas va exhibir una gran fortalesa i determinació per desafiar el règim franquista. De la seva ma es van poder dur a terme moltes reunions, trobades i contactes personals, fins al punt que va ser per a molts un dels principals referents de l'oposició democràtica a Catalunya. I deu anys abans de la mort del dictador va aconseguir que la democràcia cristiana espanyola tingués representació de ple dret internacional.

Cañellas va ser un dels fundadors del Grup Sant Jordi de Promoció i Defensa dels Drets Humans, al costat de l'aleshores vicari episcopal d'Ambients Obrers Joan Carrera, amb qui va compartir una sòlida amistat. Junts van defensar, gairebé des de la clandestinitat, persones i causes perseguides, fent servir el seu enginy i tot tipus d'estratagemes que els van causar més d'un disgust. Tots dos sabien que corrien riscos, però van assumir amb decisió una tasca de defensa dels perseguits polítics i sindicals que encara avui alguns dels líders de l'època recorden. El després nomenat bisbe Carrera va creure sincerament que calia impulsar el compromís polític dels cristians i Anton Cañellas, juntament amb altres laics destacats, en va ser un dels exemples més il·lustratius.

Aquesta opció personal per la defensa dels drets humans i dels més febles va ser determinant perquè, anys després, exercís amb abnegació, austeritat i gran dedicació la responsabilitat de Síndic de Greuges de Catalunya durant dotze anys. Sense massa parafernàlies, Cañellas va dur a terme una tasca valuosa, eficaç i desinteressada. Cal agrair que l'escriptor, periodista i teòleg Josep Maria Puigjaner hagi dedicat el seu talent a divulgar l'obra, la trajectòria i el compromís d'una de les persones clau de la nostra història contemporània.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat