Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 7 de de març del 2013 | 16:21
Crònica · Afers religiosos

Dos cristians catalans discrepen sobre Hugo Chávez

Dos destacats cristians catalans discrepen en les seves anàlisis sobre Hugo Chávez, president de Venezuela que acaba de morir. Són Teresa Forcades, monja benedictina, i Josep Maria Carbonell, president de la Fundació Joan Maragall.

Ambdós tenen un sòlid bagatge cultural i mantenen unes postures eclesials i polítiques obertes i renovadores. Però la seva opinió sobre Chávez és molt diferent.

Teresa Forcades va gravar el passat desembre un vídeo de suport a Chávez ja malalt. "Chávez –explicava la monja─ està fent un be immens al seu país i al món".

Ja en l'exitós llibre Diàlegs amb Teresa Forcades, fet amb la periodista Eulàlia Tort, Forcades diu: "Crec que actualment no hi ha cap líder europeu que tingui la cultura que té Hugo Chávez (...) Un nou sistema polític està naixent i ha de créixer sense dogmatismes, però amb una opció clara per la justícia i la llibertat de tots (...) Crec que el president Chávez està preparat per seguir defensant amb la vida el que creu i, per això, és un símbol d'aquesta revolució (...) Chávez ha estat capaç d'animar a la gent obtenint majories absolutes en les validacions progressives de les urnes. Crec que fa un bé immens al seu país i al món".
"Fa un bé immens al seu país i al món" va dir Forcades
Josep Maria Carbonell va estar a la capital veneçolana, Caracas, fa un parell de setmanes. Ho comenta en el seu blog a l'imprescindible Catalunya Religió: "Chávez ha construït un projecte polític, íntimament vinculat a Cuba, combinant el castrisme anticapitalista, la reivindicació de la figura de Simón Bolívar i el messianisme pentecostalista (...) La meva impressió és que Veneçuela, durant aquests anys, s'ha empobrit, s'ha dividit, ha perdut la seva sobirania nacional en mans de Cuba (...) La classe mitjana està desapareixent, obligada a emigrar o tornar-se invisible. La gran majoria dels mitjans de comunicació s'han convertit en màquines de propaganda al servei del règim (...) Veneçuela és un gran país, amb immensos recursos, que durant dècades ha estat governat per oligarquies que varen enriquir-se extraordinàriament, però ara, després de catorze anys de Chávez, Veneçuela està empobrida, dividida, arruïnada i ha perdut la seva sobirania. El seu futur és incert, molt incert".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat