Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 6 de de març del 2012 | 16:45
Crònica · Anàlisi política

Independentisme de segona fase

Deia en Ferran Requejo fa uns dies en un article publicat a La Vanguardia que l'independentisme català ha de tenir presents les dues fases que cal seguir per arribar a l'Estat propi. La primer a fase és la de l'independentisme, és a dir, l'actual, que consisteix a "assolir una majoria interna sòlida" a favor de la independència, d'arguments no en falten.

Aquesta ha de ser impulsada per organitzacions cíviques com ara l'Assemblea Nacional de Catalunya que escalfa motors de cara a aquest dissabte. La segona fase és la de la independència, un cop assolida una majoria sòlida i transversal que en sigui partidària, el Govern, el Parlament i les institucions han d'agafar el relleu de les organitzacions cíviques. El lideratge institucional, en aquesta segona fase, ha de mirar de bastir un full de ruta, tant en el pla nacional com l'internacional, per aconseguir suports i planificar la transició vers l'Estat propi.

Doncs bé, en aquesta segona fase és on entrarà el Govern escocès el proper mes de maig segons declarà Alex Salmond diumenge passat. El primer ministre escocès no està disposat a perdre el temps i anuncià que un cop finalitzat el període de consulta del projecte de llei sobre el referèndum de secessió, el seu Govern esperarà que passin les eleccions locals (al principi del mes de maig) per engegar la campanya pel . Aleshores faltaran més de dos anys per la tardor del 2014, quan teòricament tindrà lloc el plebiscit, i que és la data preferida per Edimburg.
Londres comença a inquietar-se davant Salmond i reafirmà la posició de fer un referèndum de 'blanc o negre'
Salmond, aprofità per fer seva la posició del ministre d'economia escocès i declarà que una Escòcia independent mantindria la lliura esterlina com a moneda oficial i oferiria un "pacte d'estabilitat" al Regne Unit. Pel que fa a la qüestió de la devolució màxima (una segona opció que es podria incloure en el referèndum) el primer ministre es mostrà favorable a plantejar-la un cop finalitzada la ronda de consultes del projecte de llei.

Londres sembla que comença a inquietar-se davant l'empenta de Salmond i per mitjà del secretari d'Estat per a Escòcia, Michael Moore, declarà que no espera que hi hagi una opció intermèdia al referèndum i reafirmà la posició de fer un referèndum de "blanc o negre" sobre la secessió. Mentrestant, l'oposició a Edimburg (laboristes, conservadors i liberals) s'ha organitzat per oferir una alternativa al referèndum: la Devo Plus.

La idea és oferir als escocesos més competències però sense arribar ni a la plena sobirania fiscal ni a la secessió del Regne Unit. En tot cas, l'estratègia de Salmond és prou clara: agafar la iniciativa en una fase de la secessió que sembla encara més complicada que l'independentisme, la independència.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat