Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 9 de de setembre del 2011 | 16:10
Crònica · Anàlisi política
Marc Sanjaume

Salmond consolida l'independentisme malgrat la crisi

Fa pocs dies explicàvem aquí mateix que la gestió del Govern de l'SNP havia allunyat els disturbis de les ciutats i barris escocesos tot i la presència de tensions socials. El compromís del president Salmond amb els serveis públics bàsics i la seva negativa a retallar les prestacions socials rebien un premi inesperat.

Així, el Govern de Salmond no només consolidava el seu compromís amb les polítiques socials sinó l'efectivitat d'un autogovern que cada vegada demana més poders a Westminster per poder gestionar els seus afers. Tanmateix, els darrers dos anys, tot i el suport massiu a l'SNP, s'havia evidenciat la dificultat de tirar endavant polítiques encaminades a assolir cotes més elevades d'autogovern enmig d'una de les pitjors crisis econòmiques que ha viscut Escòcia els darrers anys. Aquesta setmana, però, les enquestes han retornat l'esperança en un final feliç al projecte independentista.

 

Segons una enquesta al diari Herald Scotland, el suport a la plena sobirania d'Escòcia hauria tornat als nivells d'ara fa tres anys i actualment se situaria sobre el 39% mentre que els contraris a la independència serien un 38%. No obstant això, gairebé una quarta part de l'electorat estaria indecís entre les dues opcions. I aquest és el principal argument pel qual els plans de Salmond inclouen la realització d'un referèndum amb més d'una opció, que permetria triar una posició intermèdia entre la independència i l'statu quo. En tot cas, el ministre de finances, John Swinney, declarava ahir que la llei del referèndum serà probablement la més improtant de la legislatura i la que aixecarà més expectació. Swinney es mostrà confiat que el referèndum pugui tenir lloc durant la segona part de la legislatura i afirmà que més sobirania equival a més prosperitat per a Escòcia.

 

Londres, però, sembla que ha reaccionat davant la consolidació del suport secessionista al nord de la frontera i ha endurit les negociacions de l'anomenada Scotland Bill. El que havia de ser un acord sobre la transferència de poders de l'impost  sobre la renda es podria convertir en una negociació llarga. Ahir el Govern escocès amenaçava de rebutjar la transferència de poders si el Govern britànic no aclareix la quantitat que comportaria retallar del pressupost escocès i si aquest hauria d'apujar l'actual impost o no. Mentrestant, el diputat conservador David Letchie s'exclamava davant la possibilitat que el mateix SNP pugui vetar la transferència de poders fiscals a Escòcia.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat