Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 8 de d'abril del 2011 | 17:22
Crònica · Comunicació

El Periódico treu tota l'artilleria contra la consulta a dos dies del 10-A

Sota un fals vernís de respecte a la iniciativa, el rotatiu del Grupo Zeta ataca el referèndum sense pal·liatius mitjançant recargolats arguments. Hi dedica la portada, l'editorial i el tema del dia, la titlla de propagandística i de "cortina de fum", i la considera "mancada de garanties" pel simple fet que no és vinculant (?).

Portada de El Periódico

'Així, no'. Aquest és el titular que apareix a la portada de El Periódico d'avui divendres, a dos dies de la consulta sobre la independència de Barcelona. El diari del Grupo Zeta ha entrat en campanya però, a diferència de la Falange, que optava pel vot nul, ha escollit promoure l'abstenció intentant deslegitimar una consulta democràtica i rigorosa.

El Periódico s'oposa a la consulta, evidentment, per motius ideològics, però com que criticar una iniciativa popular i un exercici de democràcia radical donaria mala imatge a un rotatiu que, en teoria, té una línia editorial progressista, ha optat per deslegitimar tot el que la rodeja. No ha atacat el 'què', que és el que realment els molesta, sinó el 'com', per poder mantenir la careta de respecte democràtic. El problema és que els arguments utilitzats fan aigües i de seguida queda al descobert l'objectiu d'aquest sorprenent interès per la consulta: evitar al màxim la mobilització per aquest diumenge. L'objectiu, doncs, és que la participació sigui el més baixa possible.

"Exercir el dret a l'autodeterminació, el pas més transcendental per a una nació com Catalunya, requereix el màxim rigor"
, afirma el diari a l'editorial, que afegeix que "no hi ha res de dolent en el fet de votar, acte que constitueix l'essència mateixa de la democràcia".  "Brindar a la ciutadania l'oportunitat de pronunciar-se a favor o en contra de la independència [...] pot ser fins i tot saludable", afirma el rotatiu, que es guarda les espatlles perquè ningú els acusi d'antidemocràtics. Un cop aparentat el respecte més absolut a la iniciativa, arriben els 'peròs', que centren evidentment, la major part de l'escrit.
No ataquen el 'què', que és el que realment els molesta, sinó el 'com'
El Periódico, afirma, no està en contra de preguntar sobre la independència, "encara que pel seu caràcter no vinculant la convocatòria estigui mancada de garanties, i els resultats, de validesa jurídica". Atenció, doncs: segons el Grupo Zeta, una consulta no vinculant comporta, inexorablement, una manca de garanties. El referèndum de la constitució europea, com moltes d'altres que s'han fet a l'estat espanyol, no era vinculant ni tenia validesa jurídica. Es van fer sense garanties? Si és així, El Periódico hauria fet un favor a la societat al denunciar-ho, però no ho va fer. Potser és que, realment, una cosa no té res a veure amb l'altra? Potser és que, per ells, preguntar sobre la independència és incòmode i, en canvi, fer-ho sobre la constitució europea no?

El diari també considera que la consulta banalitza la independència al usar "urnes mòbils i censos arbitraris". La frase és difícilment justificable: té alguna prova el rotatiu que amb aquestes urnes mòbils s'hagin comès irregularitats, quan l'organització sempre ha actuat amb una escrupolositat total? D'altra banda, tots els censos són arbitraris; o és que és més vàlid impedir votar a un immigrant que fa anys que viu al país, com es fa en els comicis governamentals, que no pas deixar-l'hi decidir el futur d'un país al qual pertany? Un cop més, es demostra que la societat va un pas per endavant de la classe política, però a El Periódico, això li molesta. El criteri d'obrir la consulta al màxim de persones hauria de ser un fet positiu a destacar, ja que es fa sabent que el percentatge de població immigrada que votarà serà menor que el dels autòctons i, per tant, la participació se'n ressentirà.

Continuem: "però ni el voluntarisme dels promotors d'aquesta votació ni les bones intencions dels seus participants poden amagar el seu caràcter estrictament propagandístic. Prova d'això és la mobilització dels voluntaris, que durant quatre mesos han recollit paperetes a peu de carrer". Algú pot explicar que té a veure una cosa amb l'altra? Per què el fet que 7.000 voluntaris hagin treballat sense descans durant quatre mesos per apropar la iniciativa al màxim de barcelonins possibles  converteix el "caràcter" de la consulta en "estrictament propagandístic"?
Els autors dels escrits encara tenen dos dies per repensar-s'ho i apropar-se a una urna el diumenge
Continuant amb l'argumentació surrealista, el rotatiu afirma: "Aquestes maniobres no tindrien més transcendència si no fos per la legió de líders nacionalistes que amb la seva participació, pública o clandestina, contribueixen a prestigiar la consulta davant la ciutadania". Prestigiar la consulta és negatiu? No havíem quedat, senyors de El Periódico, que permetre decidir sobre la independència podia ser "saludable"? Que hi votin polítics, ciutadans amb drets i deures, és un fet negatiu? També ho és, aleshores, que votin a altres referèndums o a les mateixes eleccions?

I la conclusió final: les consultes són "meres cortines de fum". Sense comentaris...

Deixant l'editorial, el diari dedica una pàgina a parlar del descens de la participació en les successives onades de consultes sobre la independència –en canvi, no els interessa la participació a les primàries del PSC o a la consulta de la Diagonal, per exemple- i tornen a carregar per la recollida de vot anticipat.

I acabem: "Un consol per als socialistes podria ser que, vistes les expectatives mateixes dels impulsors, no s'arribarà als 300.000 vots que CiU i ERC van sumar a Barcelona en les eleccions autonòmiques". Un consol pels socialistes... i per a El Periódico, pel que es veu, que destil·la nerviosisme davant aquest 10 d'abril. Els autors dels escrits encara tenen dos dies per repensar-s'ho i apropar-se a una urna el diumenge: la papereta del 'No' és tant vàlida com la del 'Sí'. A no ser que es tingui por de la democràcia, és clar...

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat