Aquest cap de setmana, com es fa puntualment des de fa quaranta anys, s'ha inaugurat la XLI edició de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), a Prada. Malgrat els inevitables alts i baixos durant tots aquests anys d'història, s'ha de reconèixer que la cita a Prada ha esdevingut un bon termòmetre per mesurar el pols polític del país i debatre i reflexionar sobre el punt on ens trobem i els reptes que hem d'afrontar.
Enguany, l'UCE també comptarà amb un nou rector: Jaume Sobrequés. L'historiador, ex-diputat al parlament de Catalunya i antic director del Museu d'Història de Catalunya afronta el repte de l'UCE amb l'energia i nervi que el caracteritza i, també, sense pèls a la llengua. En la inauguració de l'edició d'enguany ha denunciat que "lamentablement, la totalitat dels partits amb representació al Parlament han mostrat una deixadesa absoluta pels Països Catalans, i Prada té gairebé en exclusiva la representació d'aquest espai polític, cultural, social i lingüístic." Certament és un fet que les referències als Països Catalans ha desaparegut de la retòrica dels partits. Aquest fet s'ha accentuat encara més quan des de fa uns anys hi ha una certa, de vegades tímida i confusa, aposta per l'Euroregió Pirineus Mediterrània, que de fet es podria haver plantejat incloent la totalitat dels Països Catalans, sense prescindir del País Valencià.
Dit això, i a propòsit de la denúncia de Sobrequés, cal dir i matisar que en l'àmbit cultural és on en els darrers anys s'ha fet una feina, constant i de fons per bastir una estructura de col·laboració i projecte compartit que té com a marc de referència els Països Catalans. En podem destacar la feina que realitzen institucions com ara: l'Institut Ramón Llull, la Fundació Ramón Llull (amb seu a Andorra), la Federació Llull (Òmnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià i Obra Cultural Balear) o la Xarxa Vives d'Universitats. Aquest serien alguns dels exemples que podríem anomenar com a més emblemàtics, però en cap cas no són els únics. Un exemple recent de cooperació que superant fronteres ha aconseguit el suport de la Unió Europea és tracta del projecte Escena Catalana Transfronterera (teatre i arts escèniques) que desenvoluparan les ciutats de Salt, Girona i Perpinyà. Aquest projecte potenciarà la producció i difusió conjunta en català i el moviment de públic i creadors.
Cal agrair que el nou rector de l'UCE revitalitzi el debat dels Països Catalans i que vulgui estendre el programa i les activitats de l'UCE durant tot l'any, i no només durant els 10 dies d'agost de l'UCE. s una tasca tan important com necessària. No obstant, cal reconèixer al feina feta, concreta que s'ha realitzat per tal de poder seguir avançant, potser amb menys retòrica i més efectivitat en els resultats finals.