Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 31 de d'octubre del 2014 | 17:51
Opinió
Lluc Salellas
Periodista i politòleg

La majoria social hi és

El règim del 78 s'esfondra a una velocitat inesperada tan sols fa un parell o tres d'anys. Ho fa per tots els flancs possibles. De manera òbvia, per un costat, ho fa a causa de la mobilització popular i la determinació catalana per decidir el seu futur i apostar per un escenari de projecte propi.

Per l'altre costat, el sistema tradicional de partits, de repartiment de poder, de relat de consens s'esfuma ràpidament i tots els "tòtems" i fonaments de la curta i maldestra "democràcia" espanyola fan aigües. També als Països Catalans. La llista seria llarga. I el nom de la corrupció, eterna.

Ambdós flancs són enormes finestres d'oportunitat per provocar una ruptura cap a la societat justa, de canvi, de majories socials que tant batallem. Per això, aquest 9 de novembre és una data que tota persona transformadora hauria de tenir marcada en l'agenda i obeir així els centenars de milers d'activistes que fa mesos que es manifesten i treballen des de l'anonimat. Una (nova) victòria popular el 9 de novembre és un pas necessari en el taulell català per avançar en aquest escenari de fi de règim.

Una participació de 2 milions de persones (complicat), de somriures, fermesa i finta col·lectiva i massiva a les impugnacions de les institucions espanyoles és imprescindible. Sinó, guanyaran els de sempre: Palace, Duran, esmorzars de luxes. Rajoy, el seu silenci i els ulls a la borsa. I crec que bonament compartim que, de victòries, ja n'han tingut massa. Podem fer-ho.
De victòries, ja n'han tingut massa. Podem fer-ho"
Aquest és un pas que es mou paral·lelament i de forma ràpida al del final dels grans actors del 78: PSOE, AP-PP i CiU, entre molts altres. I aquest és un element que cal saber llegir encara millor en un 2015 tant proper en què es preveuen tres comtesses electorals. De les municipals, autonòmiques al País Valencià, les Illes i la Franja i les espanyoles en vessarem molta tinta d'aquí uns mesos, però segurament les "plebiscitàries" són les que ens faran suar més en les properes setmanes si finalment, com és desitjable, Artur Mas les convoca.

I aquí és on ha arribat el moment també d'assentar les bases d'un parell de grans espais polítics nous, en tant que forces parlamentàries, que han de representar la batalla de les idees i definir la centralitat del país en els propers anys tenint en compte que afrontarem un Procés Constituent. I si ho dic és perquè crec que aquest és un escenari en el qual desplaçant l'eix cap la recuperació de sobirania política i les polítiques per a les majories en sortiríem col·lectivament beneficiats. I ho apunto deixant el debat obert, per suposat.
El millor seria arribar a la ruptura amb l'Estat amb dues forces que es disputin l'hegemonia i que no estiguin ancorades a la dreta"
És l'hora de presentar dos espais nous que beguin dels espais existents però de la participació també de nous actors i persones vinculades a l'activisme del nostre dia a dia. Ambdós compromesos amb la independència, la democràcia i els estàndards del benestar. Un, que representi un centre-esquerra a l'estil dels que existeixen avui a Europa i un altre que plantegi una rupturd'arrel amb les polítiques de la Unió Europea, les desigualtats lligades a la Troika i el capitalisme que ens assetja.

El qui i el com és el més complicat i tothom té les fórmules i les cartes que s'aniran jugant, però sens dubte, per la majoria social d'aquest país, el millor seria arribar a la ruptura amb l'Estat amb dues forces que es disputin l'hegemonia i que no estiguin ancorades a la dreta sinó ben el contrari. Això també depèn de tots. I el millor de tot és que és possible. La majoria social hi és.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Lluc Salellas
Lluc Salellas
Periodista i politòleg
Opinió · Política
La independència: entre el somriure i el segrest
Opinió · Política
Qui es queda quiet acostuma a perdre
Opinió ·
Un vèrtex constitucional
Opinió ·
La raó dels pobles
Opinió ·
Que la campanya no segresti la política
Opinió · Política
Algú qüestionarà l'Europa del capital?
Opinió ·
Ai, els matisos
Indica publicitat