Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 17 de de setembre del 2014 | 19:23
Opinió
Lluc Salellas
Periodista i politòleg

Un vèrtex constitucional

El procés d'autodeterminació que s'accelerava fa 5 anys amb la consulta d'Arenys de Munt i que l'han seguida manifestacions i vies multitudinàries de tots els tipus i els colors ha basat el clam popular en la independència i la concreció política de consens a dia d'avui en la celebració de la consulta del 9 de novembre. A diferència d'altres processos com la reforma de l'Estatut, la Constitució Europea, el Pla Ibarretxe o el Pacte Fiscal, aquest sí que és un procés i una exigència que s'ha bastit de baix cap a dalt.

És a dir, ha sortit de l'organització popular i la demanda col·lectiva que ha exigit execució per part dels electes i representants polítics. Ha tornat la política als seus orígens. La V de dijous passat en va ser l'últim exemple.

I és precisament aquest fet diferencial el que crec que fa irrenunciable organitzar i celebrar la consulta aquest 9 de novembre. És evident que és complicat, que ens hi posaran traves, trampes i amenaces, però la consecució d'aquest procés en paral·lel a l'esfondrament del règim polític del 1978 i les seves fal·làcies (també les autòctones) fan que la consulta sigui imprescindible.
La consulta és, en definitiva, un procés constitucional de primer ordre"
I no ho dic per fetixisme polític ni tampoc per ortodòxia militant, sinó perquè si durant dos anys hem construït un niu no podem esfondrar-lo de sobte i trencar l'enllaç entre poble i política que hem anat bastint. Si el camí del canvi, de l'activació popular, de l'organització i de l'imaginari d'un Estat just, democràtic i de tots s'ha focalitzat en bona part però no única en la Consulta no podem abandonar-lo a les primeres de canvi.

De fet, la consulta no és només un espai de consens entre forces polítiques democràtiques del Principat. És també una eina on centenars de milers de persones hi aboquen la construcció d'un país millor, sense les dinàmiques del 3% del sr. Pujol, amb garanties d'habitatge, salut, educació i justícia social i de gènere. És en definitiva un procés constitucional de primer ordre.

Això és el que reclamaven també la gent del vèrtex: l'Emma i la resta de jovent que van encapçalar la mobilització de centenars de milers de persones. I d'això va precisament la proposta que s'ha anat treballant de baix cap a dalt i que cristal·litza amb aquesta necessitat de ruptura amb l'Estat a través de la força de la democràcia i les urnes per començar a escriure-ho tot de nou. Ens hi posem?

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Lluc Salellas
Lluc Salellas
Periodista i politòleg
Opinió · Política
La independència: entre el somriure i el segrest
Opinió · Política
Qui es queda quiet acostuma a perdre
Opinió ·
La majoria social hi és
Opinió ·
La raó dels pobles
Opinió ·
Que la campanya no segresti la política
Opinió · Política
Algú qüestionarà l'Europa del capital?
Opinió ·
Ai, els matisos
Notícies relacionades
Indica publicitat