L'any s'acaba i ara és un bon moment per fer balanç del que ens ha aportat el 2009 en l'àmbit de la cultura. Recordar el passat és necessari per tenir present on volem anar i no desviar-nos dels nostres objectius.
Segurament un any és un espai temporal més aviat curt, però el 2009 té aspectes que ens marcaran i modelaran el futur del nostres model i projecte cultural.
Potser un dels fets més sonats ha estat l'escàndol de l'estafa milionària del Palau de la Música. De la nit al dia han caigut moltes benes dels ulls, i la classe política i una certa classe social s'han adonat que no havien sabut exercir les seves funcions i controls necessaris. I encara més: el que era impensable ha succeït, s'ha destapat una estafa de proporcions que seran difícils de calcular. Les conseqüències es podran valorar amb el temps, però la capacitat del Palau per rebre donacions i patrocinis privats pot veure's afectada en el futur i, de retruc, el de les principals institucions del món cultural català.
Caldrà que entitats i associacions que actuen en l'àmbit de la cultura sàpiguen bastir un nou model basat en la transparència i en la confiança. Això requerirà temps, coratge i iniciativa per fer-ho, i sobretot, fermesa a l'hora d'entomar els atacs demagògics i empastifadors que ja han iniciat la "Brunete" mediàtica i d'altres sectors reaccionaris contraris a la nostra cultura i identitat.
En l'àmbit de l'acció de govern, aquest 2009 hem conegut la proposta de llei del cinema. Era una proposta que feia temps que s'esperava. Com era de suposar en un tema tan sensible com aquest, tan bon punt es van donar a conèixer els principals articles de la llei es van produir les primeres pressions. L'actuació decidida i intel·ligent per part del Conseller Tresserras i del seu equip ha permès superar els tràmits al si del govern i arribar al tràmit parlamentari amb una proposta legislativa en la línia del que ja es fa actualment a Europa.
Ara correspondrà al conjunt dels diputats del Parlament de Catalunya aprovar una llei ambiciosa i que posi fi a la discriminació de la nostra llengua en un àmbit tan important com el del cinema. s important que es tingui present que l'aprovació d'una bona llei tindrà uns efectes que aniran més enllà de l'àmbit estricte del cinema i suposarà un bon exemple per a d'altres sectors econòmics i culturals que encara tenen inèrcies i pors infonamentades en l'ús de la llengua.
El 2009, també ha estat l'any de la consolidació de la projecció internacional de la cultura catalana. El paper de l'Institut Ramon Llull és fonamental i clau. Sense disposar de grans recursos econòmics s'està fent una feina constant que ens situa amb veu pròpia en l'escenari internacional. Això no s'aconsegueix de la nit al dia, i per això cal celebrar que més enllà de l'efecte de la fira del llibre de Frankfurt d'ara fa uns anys es mantingui un programa d'internacionalització de la nostra cultura.
s evident que aquests només són uns exemples de fets rellevants que han succeït al llarg del 2009 i que de ben segur tindran conseqüències durant el 2010. Com sempre, de nosaltres dependrà que proporcionem un model cultural vàlid i actual. Com va dir fa uns dies Salvador Sunyer, director del Festival Temporada Alta de Giriona-Salt, "Catalunya ha funcionat quan ha hi hagut projecte cultural", i això en temps de crisi és més necessari que mai. Tinguem-ho present pel 2010.