Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 25 de de maig del 2010 | 13:54
Crònica · Economia

Què ens hi juguem, amb la reestructuració financera?

Dues peces clau per a Catalunya: d'una banda, la perdurabilitat d'un sistema financer propi, amb un pes important dins l'estructura econòmica de Catalunya, i de l'altra, la dignitat com a país si es respecta o no l'Estatut aprovat a Madrid ara a mans del TC. La setmana passada es van segellar les dues grans fusions a Catalunya, que redueixen el mapa de caixes de 10 a 6. Les fusions es dibuixen necessàries en un context de crisi mundial, sobretot perquè els mercats financers internacionals ja mai tornaran a ser com abans.

Unint forces el futur és més fàcil, però això sí, cal no perdre les arrels i la funció històrica de les nostres caixes: l'arrelament al territori amb l'obra social i l'accés al crèdit als ciutadans que troben el pas barrat en els bancs. A Catalunya el sistema de caixes ha estat envejat per la resta de l'Estat per la seva solidesa i professionalitat, majoritàriament al marge del partidisme i els interessos polítics generals. Cosa que no poden dir la majoria de caixes d'estalvi espanyoles. Les fusions que s'han dut a terme fins ara a Catalunya sembla que blinden aquestes dues funcions bàsiques i fins i tot les reforcen. Però les pressions són cada vegada més grans, i la reforma de la llei de caixes que preparen PP i PSOE pretén obrir la porta a la privatització de les caixes. La temptació serà gran: que hi entri capital privat permetrà ampliar els horitzons de negoci de les entitats, però cal no oblidar que també suposa perdre part del control en les decisions, i sobretot, que els inversors hi són per guanyar diners, al marge d'arrelaments territorials i serveis a la població.

I en segon lloc, la reestructuració del sistema financer que impulsen l'Estat i el Banc d'Espanya, i que ara el Fons Monetari Internacional jutja urgent, pot suposar una nova ingerència a l'Estatut. Autoritzar l'entrada de capital privat amb drets polítics a les entitats, com ja han pactat socialistes i populars, trepitja competències estatutàries. Diverses veus han alertat que aquesta modificació, de dur-se a terme vulnerarà l'article 150 de l'Estatut, que estableix, entre d'altres punts, que la competència sobre caixes de la Generalitat inclou  "la determinació de llurs òrgans rectors i de la manera en què els diversos interessos socials hi han d'estar representats (150.1); l'estatut jurídic dels membres dels òrgans rectors i dels altres càrrecs de les caixes d'estalvis (150.2), i el règim jurídic de la creació, la fusió, la liquidació i el registre (150.3)". Amb la pretesa reforma de Zapatero i Rajoy, l'entrada de capital privat no minoritari faria inviable l'exercici d'aquesta competència.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat