Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 13 de de desembre del 2011 | 16:04
Crònica · Economia

L'hora de la política, també amb les nostres caixes

El sistema financer català ha fet un gir de 360 graus d'ençà de la crisi de 2008.

De les deu entitats financeres que feia un segle que existien, avui una ha desaparegut, Caixa Girona –dissolta dins de La Caixa-, dues més han optat per formar un SIP amb altres entitats de l'estat espanyol –Laietana i Penedès-, i sis més han quedat unides en dos grups de tres caixes, Unnim i CatalunyaCaixa, aquestes dues ja controlades totalment pel Banc d'Espanya. Arribats a aquest punt, no hi ha marxa enrere, però tampoc no està tot perdut. El Banc Sabadell manté la salut, i La Caixa es troba en condicions de fer alguna operació per ampliar la seva xarxa. El Sabadell anunciava la setmana passada que s'adjudicava la CAM, i fonts del sector financer veuen factible que Unnim i CatalunyaCaixa siguin adjudicades d'aquí a poc temps.

Per a Unnim, sembla que el Banc d'Espanya ha pensat en Ibercaja, una entitat que té els seus comptes molt sanejats i que, de fet, ja s'havia interessat per Unnim abans que l'entitat fos controlada al 100% pel FROB en considerar el BdE que els seus actius valien zero euros. Per a l'antiga directiva d'Unnim, Ibercaja seria una gran solució: segueix essent una caixa, manté la filosofia d'arrelament al territori i la seva obra social, i a més, no té implantació a Catalunya. Serien un bon complement, i una bona sortida per a l'entitat catalana. Pel que fa a CatalunyaCaixa, ja no és tan atractiva per a una altra entitat. De més dimensió, i amb més deute, sembla que els plans del BdE passarien perquè se la quedés La Caixa dirigida per Isidre Fainé. Aquesta operació duu implícit el perill que, duplicada clarament la xarxa d'oficines a Catalunya, La Caixa decidís fer com amb Caixa Girona, menjar-se l'entitat sense més i quedar-se la clientela. Però com a mínim, els actius i la cartera de clients del grup català es aquedarien a casa nostra.

En aquest escenari que comença a dibuixar-se, seria bo que la Generalitat s'hi impliqués. Fins ara, s'ha mantingut prou al marge de les operacions, si bé les entitats asseguren que es van sentir recolzades per l'administració catalana en el procés de fusions que van dur a terme. Però ara és hora de fer política també en finances. La Generalitat hauria de moure les fitxes necessàries perquè tant Unnim com CatalunyaCaixa, ara a mans del BdE i en venda, tinguessin una solució adient. Per a Unnim, formar part d'Ibercaja no implicaria perdre la seva seu social ni l'arrelament al territori, a diferència del que ha passat amb Caixa Laietana i Penedès, que voluntàriament es van escindir de qualsevol procés de fusió català.

L'exconseller Antoni Castells ja havia fet algunes gestions perquè les caixes catalanes preservessin el seu arrelament, però no se'n va sortir perquè el BdE i els test d'estrès europeus van evidenciar alguns problemes greus. Però ara hi ha una nova oportunitat, i tenim dues entitats potents que poden fer de pal de paller del nostre sistema financer, que està tocat però no mort.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat