Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 14 de de febrer del 2014 | 14:58
Crònica · Economia

Als economistes els surten els comptes de la independència

El llibre del Col·legi d'Economistes sobre l'impacte econòmic de la independència ha elevat el to del debat sobre el futur de Catalunya, després que diferents estaments representatius de l'empresariat havien llançat senyals d'alerta o obertament contraris al procés sobiranista.

Barcelona · La sala d'actes del Col·legi d'Economistes va acollir la presentació del llibre ahir dijous, al vespre, amb la presència de col·legiats notables i també de Josep González, president de la patronal Pimec.

El degà, Joan B. Casas, va deixar clara des del primer moment la voluntat del Col·legi d'Economistes de participar activament en el debat i la reflexió a fons sobre les conseqüències econòmiques de la independència. El llibre, Economia de Catalunya. Preguntes i respostes sobre l'impacte econòmic de la independència, és una prova d'aquesta voluntat. Promogut per Oriol Amat, recull els textos de divuit economistes experts que responen a 12 preguntes sobre els efectes que tindria en l'economia del país la independència política.

Tot i que els autors tenen diferents procedències ideològiques, les conclusions del llibre són contundents a l'hora de considerar que la independència tindria efectes positius sobre l'economia. Això sí, sempre que el futur estat continués sent membre de la Unió Europea, un dels principals interrogants de l'actual procés, i continués utilitzant l'euro com a moneda (aspecte sobre el qual no hi ha tants dubtes).

L'únic contrapunt a aquesta visió general positiva són les incerteses de caràcter polític, que en aquests moments estan obertes del tot i que, segons com evolucionessin, podrien empitjorar l'horitzó favorable previst pels autors del llibre. Són rellevants, en aquest sentit, les cauteles expressades per l'economista Francesc Granell, un dels autors, que ja des del primer moment va mostrar la preocupació per la possibilitat que la política internacional posi traves insuperables al procés sobiranista (bàsicament, el possible veto d'algun país de la Unió Europea).
Catalunya obtindria un guany fiscal mitjà de 13.889 milions d'euros anuals es crearien entre 51.000 i 71.000 nous llocs de treball"
Entre les conclusions més cridaneres, que avalen la viabilitat econòmica de la independència, hi ha que Catalunya obtindria un guany fiscal mitjà de 13.889 milions d'euros anuals, que l'administració catalana crearia entre 51.000 i 71.000 nous llocs de treball o que l'economia de Catalunya creixeria al voltant d'un 8% (a llarg termini). Economistes com el mateix Oriol Amat, Modest Guinjoan, Antoni Castells, Miquel Puig, Núria Bosch, Marta Espasa, Josep Pedrol i, així, fins a divuit persones expertes subscriuen les diferents conclusions de l'estudi.

Curiosa la previsió del nivell d'endeutament inicial del futur estat català, calculat per David Ros i Roger Fatjó, que estaria entre el 52 i el 103% del PIB, segons com anessin les negociacions d'aquest capítol amb l'estat espanyol. Tot i que és una forquilla molt ampla, es tracta d'uns nivells més o menys comparables amb els dels altres països de la Unió Europea.

El llibre inclou, finalment, els resultats d'una enquesta a 1.200 economistes catalans, que es declaren favorables a l'estat propi en un 53,7%, mentre que el 19,6% s'inclinen per un pacte fiscal i un altre19,5% pel model federal. Les posicions a favor de mantenir la situació actual són, per tant, minoritàries. Quant a la viabilitat econòmica de la independència, l'enquesta revela que un 71,1% dels enquestats la donen per segura.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat