Atenció, pecat! Joan Laporta encapçalarà una de les manifestacions de la Diada. Els rotatius no paren i les màquines dels mitjans més conservadors de l'estat -bé, potser no només aquests- ja treuen fum. Les ments pensants més il·luminades i les plomes més refinades s'esbatussen per garantir el clatellot més fort...
Això és, per ara, només ficció. No la primera part de l'enunciat -l'acció de Laporta-, sinó la segona part -la reacció dels mitjans espanyols. Remarquem aquest "per ara" tant temporal perque faríem bé d'estar preparats per la campanya i la pluja de crítiques. Joan Laporta de fet ja va anunciar fa uns dies que participaria a la manifestació per la independència convocada per Sobirania i Progrés, la Plataforma pel Dreta a Decidir i Deumil.cat amb el lema "Som una nació, volem un estat propi".
A més de Laporta, en aquesta manifestació s'hi ha adherit l'actor Sergi López, l'historiador Enric Vila, els escriptors Víctor Alexandre i Màrius Serra, i el músics Joan Reig, entre molts d'altres. s a dir, personalitats de diferents àmbits de la societat. La vella consigna manipulable que l'esport i la política no poden barrejar-se perquè l'esport és esport i la política és política, perd pes. Ara bé, qualsevol excusa o pretext serà bo per la pluja de crítiques que arribaran des de la Brunete mediàtica, siguin mitjans esportius o generalistes.
L'excusa, de fet, ja l'anul·la la sola presència de Laporta a l'acte. El més lloable de Joan Laporta és que, gràcies i a pesar del seu càrrec, no s'ha limitat a les actituds simbòliques. s cert que públicament s'ha mullat a favor de l'independentisme, que ha signat, que s'ha manifestat, que ha cedit la imatge. Però és més cert encara que el Barça dels últims anys -èxits esportius a banda-, ha fet catalanisme. Ha treballat pels nanus' de casa, ha impulsat l'ús del català o s'ha manifestat públicament i dins les instal·lacions del club pels drets del país.
En defintiva, ha obert la marca "Catalunya" dins de Catalunya mateix -parafrasejant Valdano- però també l'ha exportat al món. Si això mateix ja ho han criticat, ¿què podrem esperar quan se'n faci simbolisme? No cal que mirem cap a fora per veure venir les crítiques. Duran i Lleida -"millor que Laporta no ho fes. El Barça representa a moltes persones i socis. I no totes són ni comparteixen la tesi de la independència"- ja ha obert el foc. Qui el seguirà?