Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 1 de de desembre del 2009 | 14:48
Crònica · Ideologia i pensament polític

La doble identitat nacional

Des de fa setmanes s'està desenvolupant a França un debat sobre la identitat nacional que és present als principals mitjans de comunicació. Hi ha intervencions i aportacions de tota mena i de tots els colors possibles, des dels plantejaments clàssics (historicistes, etnicistes, sociològics) i els simplistes (és francès qui viu a França) fins als qui plantegen idees noves i anàlisis innovadors. En aquesta crònica setmanal recollim alguns dels llibres i les idees d'arreu del món de recent publicació, però en motiu del debat esmentat pot resultar útil recollir el pensament de les persones amb una doble identitat (en aquest cas concret jueva i francesa), a través d'un article publicat a Le Monde' pel president del Consell Representatiu de les Institucions Jueves de França (CRIF), Richard Prasquier.

L'articulista es pregunta "Com es pot ser jueu?" i respon que és ser com els altres, "tenir els mateixos drets i els mateixos deures", sotmetre's a la llei (la mateixa per tothom), en definitiva, "ser ciutadà". Recorda que fa més de dos segles França va ser el primer estat europeu en reconèixer els jueus com a ciutadans iguals que els demés. Per tant, els jueus francesos estan agraïts a la seva pàtria, que els ha permès fugir de segles de persecucions i migracions.

La segona qüestió que planteja Prasquier és "què vol dir ser ciutadà?". La resposta a reconèixer la ciutadania dels jueus és donar-los tot com a individus i rebutjar-los tot com a nació. "Tractar un jueu com un altre ciutadà -afirma- és elemental. En canvi, rebutjar qualsevol mena de reconeixement d'una identitat col·lectiva significa (...) negar tot el que fa que entre els jueus existeixi una base comuna de referències, d'adhesions i de valors que els fa diferents. Dir que tots els ciutadans són iguals no vol dir que tots són idèntics".


Un poble basat en una herència comuna

"Els francesos jueus no són -diu Prasquier- i no pretenen ser una nació dins de la nació. Són francesos". Ara bé, "els jueus, per sobre de les fronteres, són un poble. No un poble basat en la sang, els gens o l'arrelament en un territori. Tenen en comú una herència, fonamentada en una llei moral, uns textos i unes pràctiques, una herència optativa, conformada per segles de història turmentada, mantinguda malgrat la dispersió i reafirmada malgrat les persecucions. El CRIF és l'hereu d'aquesta presa de consciència".

El president de l'organisme que representa els jueus francesos recorda que els jueus tenen una llengua pròpia, molt antiga, que han fet ressuscitar i que la major part d'ells senten "la força espiritual d'una llar comuna cap a la qual van els seus pensaments i la seva tendresa, Israel, un Estat no sols jueu, donat que és obert a tots els seus ciutadans, sinó un Estat del poble jueu". I conclou que, segons explica Elie Wiesel, "podem viure fora d'Israel però no podríem viure sense Israel".

Les dues identitats (francesa i jueva), per l'autor, es complementen, "és la trobada de dos universalismes, el dels drets humans i el dels Deu Manaments (...) Aquesta trobada ens crea l'obligació de saber obrir-nos a la paraula dels altres. Això ens fa francesos i assumim ser-ho a través de la pertinència a una comunitat jueva inserida en el cor de la nació francesa i rebutjant qualsevol mena de comunitarisme".


Un poble jueu dins la nació francesa

"L'aposta -afirma- és acceptar que els jueus comparteixen una identitat que va més enllà de les seves arrels religioses, que han de situar-se en l'esfera íntima i dins de l'individu. La seva identitat és col·lectiva, és la d'un poble, és política". I per això, el CRIF, òrgan polític de la comunitat jueva de França, parla en el seu nom, encara que no representi a tots els jueus de França. "Esperem que un dia serem entesos, no solament acceptats com a individus sinó reconeguts pel que, col·lectivament, volem aportar a la nostra nació, França".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat