Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 5 de de novembre del 2009 | 16:09
Crònica · Illes Balears

La Televisió sense Fronteres comença a caminar a les Balears

Can Alcover-Espai de Cultura ha estat l'espai escollit per fer la roda de premsa de presentació a les Balears de la Iniciativa Legislativa Popular "Televisió sense Fronteres", impulsada per Acció Cultural del País Valencià. Hi han assistit el president de l'Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, i el d'Acció Cultural del País Valencià, Eliseu Climent, que han estat acompanyats per representants de diferents associacions i organitzacions socials i polítiques, com ara el PSIB-PSOE, el PSM, EUIB, Els Verds de Mallorca, ERC-Mallorca, Eivissa pel Canvi, UM, CCOO de les Illes Balears, UGT, STEI-i, la Federació de les Penyes del F.C. Barcelona, l'Associació Cultural Albopàs, l'Institut Ramon Llull a les Balears i el Consell de Joventut de les Illes Balears.

El president de l'Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, ha explicat l'objectiu de la Iniciativa Legislativa Popular, que no és altre que garantir la recepció de totes les televisions en català arreu del domini lingüístic i consolidar d'aquesta manera l'espai comunicatiu català. Mateu ha remarcat que l'entrada de la TDT significarà l'augment de la proporció de programació en castellà i que cal evitar, per tant, una minva del nombre d'hores d'emissió en la llengua pròpia. Ha assenyalat l'existència de problemes tant a les Balears com al País Valencià per assegurar la plena circulació de les televisions en català i ha recordat que l'existència de la Carta Europea de les Llengües, ratificada per l'Estat espanyol, obliga a llevar totes les barreres a la comunicació entre territoris amb la mateixa llengua, fet que l'Estat espanyol fa impossible amb el seu ordenament legal. L'únic que pot canviar aquest panorama és la ILP.

Eliseu Climent, per la seva part, ha recordat el perill en que es troba TV3 al País Valencià, després de 25 anys d'emissions. Com a resultat de la pressió del govern valencià ha deixat de veure's a una part del territori i està previst el tancament a la resta, després d'haver imposat multes quantioses a Acció Cultural del País Valencià. Climent s'ha mostrat escèptic davant els intents de la Generalitat de Catalunya d'aconseguir un acord de reciprocitat amb el govern valencià. s per això, segons el president d'ACPV, que s'ha plantejat la ILP, amb la finalitat de transformar la legalitat lingüística espanyola, que divideix els espais comunicatius en comunitats autònomes, i aconseguir que a partir d'aquest moment ho faci per territoris lingüístics. Això garantiria també la continuïtat de la recepció dels mitjans en basc a Navarra i dels mitjans en gallec a les zones limítrofes de Lleó i Astúries. El text de la proposta de llei, acceptat pel Congrés de diputats a Madrid, apel·la al compliment de l'article 12 de la Carta Europea de les Llengües, que defensa la lliure circulació dels mitjans de diferents territoris que emeten en la mateixa llengua.

A Mallorca la campanya ha aconseguit el suport de nombroses entitats i organitzacions i de personalitats com Montserrat Cases, Fèlix Pons o Miquel Barceló. L'objectiu és aconseguir 500.000 signatures per presentar el projecte a l'aprovació del Congrés dels Diputats espanyol. Si s'accepta suposarà un canvi important en el contingut de les televisions i en la indústria audiovisual, que es podran adreçar oficialment a un mercat de 13 milions de persones. A les Balears la campanya ja compta amb importants suports, entre els quals destacadament el de l'Obra Cultural Balear, que ha instat els seus socis a participar-hi. El mateix ha fet amb les seves delegacions presents a més de 30 poblacions de Mallorca. Un centenar llarg de mallorquins i mallorquines ja s'han fet fedataris i han iniciat la recollida de signatures pel seu compte. Durant les properes setmanes està prevista la presència de la campanya a diferents fires i esdeveniments de caràcter cultural i lúdic. L'objectiu, que tots els canals de televisió en català es vegin arreu del territori dels Països Catalans, està a l'abast de la mà. De la mateixa manera que la societat mallorquina va aconseguir durant els anys 80, gràcies a les aportacions individuals de milers de persones, que TV3 arribàs a Balears, consolidar ara la recepció de les cadenes en català depèn d'una altra mobilització a favor de la llengua i del país.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat