Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 30 de de març del 2011 | 17:42
Crònica · Internacional
Antoni Reig
Periodista

Una Alemanya forta amb un govern fràgil

La trepidant evolució de les revolucions àrabs (Líbia, Síria, Iemen) i la intervenció militar occidental (bàsicament anglo-franco-nord-americana) al Nord d'Àfrica centren tota l'atenció i tapen la important evolució política que s'està produint en la principal potència econòmica de la Unió Europea (UE), Alemanya.

Olaf Scholz, candidat de l'SPD

Tots els índexs econòmics indiquen que Alemanya és forta i els últims resultats electorals mostren que el seu govern és dèbil. Diumenge passat, però, van haver-hi eleccions als estats federats de Baden-Wurtemberg i Renània-Palatinat. Els resultats en el primer d'aquests estats es poden qualificar d'històrics, perquè per primera vegada a la República Federal Alemanya (RFA) el partit dels Verds governarà en un "land" (estat federat) i, més enllà de Baden-Wurtemberg, tenen repercussió nacional pel que signifiquen de tendència general.

Després de cinquanta-vuit anys seguits de govern dels cristianodemòcrates (CDU) a Baden-Wurtemberg i amb aquest partit dirigint la coalició de govern a nivell federal, amb la cancellera Angela Merkel al capdavant, els CDU seran substituïts pels Verds, que governaran en coalició amb els socialdemòcrates (SPD), que han quedat darrera seu (Verds 24,2%, SPD 23,1%). La CDU ha retrocedit del 44,2% del 2006 a l'actual 39% mentre que el seu aliat liberal (FDP) s'enfonsava (del 10,7% del 2006 a l'actual 5,3%).

A Renània-Palatinat continuarà governant el SPD, tot i el retrocés experimentat (35,8% ara i 44,8% el 2006), en coalició amb els Verds, que han triplicat el seu percentatge de vots (15,4% ara i 4,6% el 2006). La CDU progressa molt lleugerament del 32,8% del 2006 a l'actual 35,3% mentre que el FDP s'ensorra del 8% el 2006 a l'actual 4,2%, que el deixa fora del parlament (la barra d'accés està situada en el 5%).

L'efecte Fukushima a les urnes
Aquests resultats indiquen una tendència general a la RFA i mostren l'impacte en l'electorat de la catàstrofe nuclear de Fukushima, així com l'abstenció a les Nacions Unides en la resolució referent a la zona d'exclusió aèria sobre Líbia i la postura del govern federal en les tempestes sobre l'eurozona i les decisions consegüents sobre el govern econòmic de la UE.

Està clar que hi ha un "efecte Fukushima" que ha afavorit als Verds, el partit ecologista contrari a l'ús de l'energia nuclear. La postura de la coalició CDU-FDP en el govern federal era favorable a perllongar la vida de les centrals nuclears existents en el país, però l'"efecte Fukushima" ha obligat Merkel a congelar aquesta decisió. Tanmateix, no ha estat suficient per deturar el desgast polític del seu partit i dels seus aliats liberals, ni per frenar l'"onada verda" en favor dels Verds. Aquests podrien tenir una segona victòria històrica a les eleccions del pròxim mes de setembre al "land" de Berlín, on les enquestes els donen possibilitats de quedar primers, per davant del SPD.

Els liberals, que a les eleccions legislatives federals del 2009 van assolir el 14%, estan ara enfonsats i lluiten per la supervivència, que se situa en la barra del 5%. El seu líder, l'actual ministre d'Afers Estrangers, Guido Westerwelle, està desacreditat i és impopular. Un llast pel govern de la cancellera Merkel. Els socialdemòcrates no se'n surten de la seva crisi i són incapaços d'aprofitar el desgast de cristanodemòcrates i liberals. Els qui tenen el vent a favor són els Verds, que a les enquestes a nivell nacional igualen els socialdemòcrates en intenció de vot, situant-se al voltant del 20% (el 2009 van quedar-se prop de l'11%).

Els factors externs (Fukushima, Líbia, euro) junt amb els interns estan canviant la situació política a la gran potència europea que és Alemanya (ara mateix el Bundesrat o cambra alta té majoria de socialdemòcrates i Verds que poden bloquejar importants decisions del govern de cristianodemòcrates i lliberals). Els nostres veïns del Sud estan revolicats però dins de casa (UE) també tenim canvis de gran importància, sobretot, en la potència que a hores d'ara dicta i decideix la política econòmica conjunta.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat