Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 21 de de maig del 2014 | 17:24
Crònica · La Catalunya constituent
Josep Ferrer
Filòleg, polític i membre fundador de l'ANC

5. El capgirament del sistema de partits

La revolta democràtica nacional catalana congriada des del 2006 va implicar les bases militants dels partits polítics catalans no sucursalistes, però tardà més a arribar a les cúpules d'aquests partits, ben ancorats aleshores encara al status quo autonomista, i a canviar-ne programes i estratègies. És un procés que progressa a hores d'ara i que ben aviat acabarà amb el capgirament total del sistema de partits i la liquidació de la política autonomista.

No és una profecia, és una previsió a l'abast de qualsevol observador.

Aquest procés de canvi de l'espai polític va començar pels dos partits, CDC i ERC, que van ser capaços de connectar, de sintonitzar amb el moviment popular que esclatava. Eren, de tots els que tenien representació parlamentària, els dos que feia un cert temps que havien començat una transmutació interna, empesos per les bases respectives (i per la reculada electoral en el cas d'ERC).

A l'entusiasme d'aquestes bases es degueren els prolegòmens de la pacífica i democràtica revolta catalana que vivim (sobretot la gran manifestació pel dret de decidir del 2006 i les consultes populars sobre la independència, entre el 2009 i el 2011). I s'ha degut, no cal dir, a aquestes mateixes bases l'energia del procés autoorganitzatiu popular posterior, amb l'ANC com a principal nucli estructurador, però també amb altres moviments sectorials paral·lels, com l'AMI o el CCN, i els d'iniciativa institucional, com el Pacte Nacional pel Dret de Decidir.

És indiscutible que el pas decidit de CDC al sobiranisme ha estat clau perquè tot prengués la forta embranzida que ha pres, però les dificultats que aquest partit ha anat tenint amb sectors de pes del seu entorn tradicional i per fer net del passat autonomista només en una petita part han traslluït a l'exterior. I no cal dir les que ha anat tenint en la seva relació federativa amb UDC, més esbombades. D'una altra banda, la digestió que ERC ha hagut de fer del propi passat immediat, que l'havia portada a mínims electorals, tampoc no ha estat gens fàcil i només es va superar amb la "importació" de dirigents de l'exterior del partit. IC-V encara es debat entre el passat i l'únic futur nacional possible.
El gran daltabaix del sistema autonomista és representat per la desintegració del PSC. Aquest esfondrament ha estat una agonia i tragèdia"
El gran daltabaix del sistema autonomista és representat tanmateix per la desintegració del PSC (PSC-PSOE), que només mirant aquestes sigles oficials completes ja es podia predir des del moment que la majoria del país va començar a cridar independència. El tarannà una mica caricaturesc d'alguns dirigents actuals i les contradiccions que han afegit a les que ja eren inevitables ha facilitat que se'n fessin tota mena d'acudits, però aquest esfondrament ha estat una veritable agonia i una tragèdia no solament per a la base militant, sinó per al conjunt del país.

Amb tots els seus grans defectes, dèficits i ambigüitats, el PSC i CDC havien estat els dos grans pilars polítics vertebradors de la feble i renaixent Catalunya sorgida de la dominació totalitària espanyola. Només cal pensar en el nou sistema escolar català per a entendre-ho.

Certament, també havien estat els garants de la submissió nacional. La diferència és que, malgrat tot, CDC ha pogut canviar de pell perquè era un partit nacionalment sobirà i el PSC ha sucumbit en l'intent perquè era un partit nacionalment dependent. Segur que n'hi ha moltes més explicacions, però la bàsica és aquesta.








Articles relacionats:

1. L'explosió d'un moviment
2. Entre l'autonomisme i el sobiranisme
3. Els dos parlaments
4. Dalt del mur

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat