Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 26 de de febrer del 2014 | 15:13
Crònica · Pla de lleida
Ivan Mambrillas

Educats, tanmateix

Si l'amor és el recurs ideològic amb què sovint la ficció ha mirat de transcendir les desigualats de classe ─l'idil·li entre l'home ric i la dona pobra com a resolució imaginària d'un recalcitrant conflicte real─, l'educació havia de ser, dilluns, en un congrés de ginys ingovernables, aquella disposició més elevada capaç de dissoldre, momentàniament, qualsevol mena d'antagonisme polític.

"Mal que jo sigui l'hereu de la corona espanyola i vostè un català independentista, faci el favor, amic meu, de ser educat: doni'm la mà."

L'educació, com l'amor idealitzat, seria aquell recinte on, un cop s'és dins, s'aboleix tota diferència i s'instaura un joc de benvolences recíproques. El morro d'un Borbó ─com, en general, de qualsevol opressor─ és infinit.

Passa que, d'ençà de la segona restauració borbònica, de gestos semblants al d'aquest empresari de ginys ingovernables n'hi ha hagut ben pocs. Passa que, quan ha estat l'hora de commemorar el mil·lenari del Principat o el 700 aniversari de la Universitat de Lleida, hem demanat al Borbó que ens presidís els actes (en estricta coherència, hauria d'ocupar un lloc d'honor en el tricentenari del 1714).
Si n'ha estat, d'educat, al capdavall, el valerós empresari de ginys ingovernables"
Passa que ─en fi─ hem preferit viure dins la caverna, en la il·lusió autodegradant de prendre per un aliat potencial el que no és sinó una objectivació institucional d'una humiliació col·lectiva.

Deia Carlos Fernández Liria, en un fantàstic libel escrit als vuitanta, que insultar l'opressor és una manera de començar a reconèixer l'ésser de les coses i deixar d'estar dominats per les il·lusions cavernoses: si n'ha estat, d'educat, al capdavall, el valerós empresari de ginys ingovernables.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat