Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 4 de de febrer del 2010 | 16:27
Crònica · Política catalana

El tripartit busca omplir el sarró d'obra de Govern

Canvi de rumb. L'executiu de José Montilla sembla que intenta minimitzar les bronques' internes pròpies d'un govern de coalició amb partits d'objectius i tradicions polítiques molt diferents i busca concentrar-se en omplir el sarró de l'obra de govern per intentar arribar reforçat a la cita amb les urnes. Si més no pel que fa a les àrees del PSC i d'Esquerra. Altra cosa és ICV. El foc d'Horta de Sant Joan, de conseqüències tràgiques, i la seva gestió, amenacen amb posar a la picota pel que queda de legislatura als dos consellers ecosocialistes, Joan Saura i Francesc Baltasar. En tot cas, Iniciativa confia en l'èxit de Joan Herrera com a candidat per minimitzar els efectes del desgast dels seus dos representants.

Esquerra sí que pot, en canvi, lluir una obra de govern atractiva pel seu electorat. Segons algunes enquestes aquest comença a despertar, amb aquest projectes i fenòmens com les consultes, de la fase d'atonia en la que va entrar després del referèndum de l'Estatut i amb l'ajuda de les lluites internes pel control del partit. La fermesa de José Montilla amb dos projectes clau per als republicans, la llei del Cine i la de les Vegueries, ha ajudat. El president, que sap que només ho pot seguir sent si ERC i ICV fan uns bons resultats, s'ha sobreposat als alcaldes del seu partit en el cas de la darrera llei i a les pressions de la premsa de dretes de Madrid i la indústria del cine, que no vol assumir els costos de fer negoci en una societat plural com la catalana, en el segon.

A la llei del Cine i de les Vegueries els republicans hi poden sumar el blindatge del model d'immersió lingüística en català a l'escola, la rebaixa de l'impost de Successions o una llei de Consultes que es desplega dins el marge estatutari. Faltarà, però, que els independentistes sàpiguen vendre l'obra d'un govern la continuïtat del qual no volen garantir en cap cas. En aquest sentit, la seva desafecció en relació a la fórmula del tripartit, de la que ja en coneixien les pegues abans de reeditar-la, pot complicar a Joan Puigcercós el seu joc a dues bandes, que també passa per treure suc a la feina dels seus consellers.

El PSC s'ho mira amb certa tranquil·litat. Els alcaldes metropolitans estan satisfets amb la recuperació de l'Àrea Metropolitana, que es garanteixen presidir anys i panys encara que puguin perdre les municipals a Barcelona. Saben que, en cas de ser desallotjats del Govern de la Generalitat, podran dotar-la d'un cert contingut polític que pugui actuar com a contrapoder. Altra cosa són els marrameus dels alcaldes de Lleida o els aliats del PSC a l'Aran, que es resisteixen a deixar que la divisió provincial passi a la història. Pactes per l'ocupació a nivell local com el que dimecres va signar Montilla amb les entitats municipalistes permet al president presentar alternatives pròpies a la crisi malgrat el mal moment que passa el Govern amic' de Madrid.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat