Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 15 de de maig del 2009 | 13:35
Crònica · Política catalana

Zapatero torna a disparar amb pólvora del rei

El president del govern espanyol va fer, durant el debat de política general espanyola, una sèrie de promeses per fer front a la crisi i reactivar l'economia espanyola que no van convèncer els grups catalans.


Entre elles la idea de subvencionar amb 2.000 euros la compra de vehicles. Una mesura que ha tingut ja un fort impacte en el sector però de la qual el govern central només cobreix el 25%. De la resta se n'han de fer càrrec les autonomies i les pròpies empreses. Moltes comunitats, entre elles Catalunya, ja han sortit a posar peròs a una mesura que no estava ni pactada ni tant sols prèviament comunicada. Zapatero segueix exercint el poder central en benefici polític propi i posant contra les cordes les comunitats autònomes en un moment, a més, en que tot són incerteses sobre el nou model de finançament.

Però no és el primer cop que Zapatero dispara amb pólvora de rei i promet uns diners que ell (el seu govern) no haurà de pagar. Ho va fer amb la llei de la dependència, on les autonomies estan assumint més despesa de la que els tocaria, i també amb la política d'habitatge, quan la passada legislatura va anunciar un pla que va topar amb l'oposició frontal de moltes comunitats, que eren les que l'havien de costejar. Ja aleshores el conseller d'Economia, Antoni Castells, el va acusar de "convidar a sopar i no pagar el compte".

En aquest sentit a la Generalitat li toca, massa sovint, fer el paper del dolent i posar aigua al vi. Són molts ciutadans els que ja esperen poder beneficiar-se d'aquestes ajudes i canviar el seu cotxe. I el sector també espera que s'animin les vendes. A més, si Catalunya es fa l'estreta a l'hora de pagar el que ha promès Zapatero i les ajudes no es donen al nostre territori pot acabar-se produint el fenomen de molts catalans anant a comprar el cotxe en altres comunitats, un escenari que seria políticament costós per al tripartit.

El conseller d'Empresa, Josep Huguet, va tenir una reacció dura al criticar la immoralitat del procediment polític del president espanyol, més quan Catalunya ja duu mesos sense el nou finançament que contempla l'Estatut. De forma gràfica va amenaçar d'enviar a Madrid el cobrador del frac perquè l'Estat, que segueix amb la seva política de xecs, no seguís incomplint els seus compromisos financers amb Catalunya.

I a tot això, i mentre a Madrid disparen amb pólvora del rei, Zapatero ja ha posat la data final per al finançament: el 15 de juliol, 11 mesos després del termini que marcava l'Estatut. Hi ha qui té clar que serà una data per al no acord.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat