Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 20 de d'abril del 2009 | 13:31
Crònica · Política catalana

El català emprenyat, les quatre veces i la independència

No cal gaire olfacte polític per saber-ho. Només cal parar l'orella a les tertúlies de les ràdios i les televisions o llegir els columnistes dels principals diaris. Un paraula destaca per sobre de totes: Independència.


Si l'any passat va ser el de la desafecció, situació ben descrita pel president Montilla, aquest està sent el del desengany definitiu. Ho afirmen fins i tot tertulians provinents de la dreta espanyolista, com Manuel Milián Mestre, que ahir va declarar que "la situació era molt greu" i que no li estranyaria gens que l'independentisme pugés fins a cotes mai vistes a Catalunya.

Que no s'enganyi ningú. La pròxima campanya girarà a l'entorn de la paraula independència. De símptomes n'hem acumulat molts durant els últims anys. Primer va ser allò del català emprenyat, l'home que veia com un rere l'altre anaven caient els serveis que l'Estat hauria de prestar amb eficàcia a Catalunya. Les carreteres, els trens, l'electricitat i l'aeroport van marcar un punt d'inflexió, que també podria ser de no retorn.

Tot i que fins ara el català emprenyat semblava no estar disposat a traslladar la seva indignació al mapa electoral, sembla que les coses estan canviant. Els primers a intuir-ho van ser els convergents. I no precisament per tenir un bon sentit de l'olfacte polític, sinó per haver experimentat abans que ningú les conseqüències de creure's les paraules de Zapatero. Aquell famós pacte de la Moncloa ha estat una pedra a la sabata que Mas només se n'ha començat a desempallegar quan ha començat a funcionar la Casa Gran.

I prova que la idea de la casa gran, que busca recuperar emprenyats propis i aliens, ha funcionat, és la versió que ha proposat Joan Puigcercós com a plataforma d'ajuda a la seva candidatura a les pròximes eleccions. Un intent de robar decebuts del PSC i ICV, però també un intent d'evitar la marxa d'alguns dels seus.

Tot i que les dues iniciatives són positives, l'únic problema fins ara és que segurament no han estat prou contundents. Per això ha cobrat tanta importància l'article publicat divendres a l'Avui per Joan Carretero. Parla clar l'exconseller de governació i això és el que els catalans li valoren. Sense anar més lluny, a l'enquesta de la web d'aquest diari el 82% dels internautes declaraven ahir que votarien una candidatura inequívocament independentista.

Faran bé, doncs, els dos partits catalanistes de prendre nota d'aquestes reaccions perquè com va dir ahir el president Pujol ja no en fem prou amb "quatre veces".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat