Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 15 de de setembre del 2011 | 18:49
Crònica · Política catalana

Junqueras es juga aquest cap de setmana la seva credibilitat

Oriol Junqueras serà escollit el dissabte president d'ERC. La seva credibilitat se la juga, però, en la tria del candidat a Madrid. El seu candidat, l'historiador independent Alfred Bosch, s'enfronta a Joan Ridao, l'actual portaveu al Congrés i que es resisteix a deixar el seu càrrec, un cop s'ha vist ja desplaçat de la secretaria general del partit per Marta Rovira.

Candidatura d'Oriol Junqueras

Junqueras ha pactat amb tots els sectors, ha deixat fora Ridao i difícilment podrà recompondre la situació si Bosch no obté un resultat molt clar al seu favor. L'encara secretari general sembla disposat, o si més no això és el que ha promès a alguns dels seus afins, a liderar una mena de sector crític dins d'ERC si surt derrotat. Un sector que en reclamaria una via absolutament esquerrana davant del què consideren una renuncia als postulats de l'esquerra nacional que va impulsar Josep-Lluís Carod-Rovira en benefici d'una estratègia de pacte nacional (que passa per buscar aliances de llarg abast amb CiU i enteses a curt termini amb Reagrupament i Solidaritat) com la que al seu dia van buscar Heribert Barrera o Àngel Colom.

L'espai d'ERC amenaça d'aprimar-se encara més si Junqueras renuncia a l'esquerra nacional

L'entorn de Ridao recorda que Barrera, a qui s'ha lloat per la seva alçada política en les darreres setmanes, va fer president Pujol però va el cap de llista que pitjors resultats va obtenir en la història del partit amb només quatre escons enfront els 14 que els republicans van obtenir el 1980. Junqueras se la juga i, si se'n surt, s'haurà d'enfrontar a més a una opa gens dissimulada d'ICV. El seu líder, Joan Herrera, ja va proclamar el passat 11 de setembre que l'objectiu del seu partit era agrupar tota l'esquerra nacional, la que no volia lligams orgànics amb Madrid de cap tipus i que agrupés des de federalistes a independentistes.

La tria de Joan Coscubiela com a candidat a Madrid no l'ajuda en aquest camí atesa la seva poca sensibilitat nacional i per assumptes com el dèficit fiscal o el dret a decidir, però el cert és que l'espai d'ERC amenaça d'aprimar-se encara més si Junqueras renuncia a l'esquerra nacional. De moment el futur president d'ERC ha fet passos en la bona direcció per complaure l'ala més esquerrana del partit i evitar que Ridao se'n surti i faci forat. Caldrà veure què fa un proclamat i amb tot el partit a les seves mans si Bosch és escollit sense cap problema, tal i com auguren els avals presentats per un i altre.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Imatges relacionades
Indica publicitat