Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 12 de de novembre del 2015 | 11:30
Crònica · Política catalana
Ivan Mambrillas

Mas amb cresta i barba ―a propòsit de la puta abraçada

Les imatges no parlen per si soles ni mai han superat el valor cognitiu de mil paraules. Hi va haver un dia en què la suposada eloqüència d'una abraçada obligava a una reacció interpretativa a contrapèl, orgullosa i estrictament política, però va passar que, aclaparats,

nosaltres també, per les suggestions equívoques de la sorprenent imatge, no vam saber sinó despolititzar-la, llevar-li significació històrica.. i perdonar la vida a "l'emotiu David Fernàndez". Aquell 9 de novembre Artur Mas no va ser abraçat, en termes històrics, per David Fernàndez, sinó per l'estratègia política de l'esquerra independentista ―la insubordinació popular contra un estat demofòbic―, però nosaltres, en lloc d'estar hermenèuticament en guàrdia i defensar amb vehemència que l'ós llibertari havia abraçat el polític d'ordre i filisteu, vam arronsar-nos davant l'aparent fertilitat interpretativa del gest, davant les fàcils insídies per un congraciament mutu aïllat de les mil paraules que el feien històricament intel·ligible. La CUP havia posat una cresta antisistema al president, però ―per una barreja de pusil·lanimitat i rigorisme revolucionari― des d'aquell moment, paradoxalment, l'esquerra independentista hauria de posar especial zel a no trair la classe per mor de la pàtria: "no farem Mas president".  

Però aquest marc cognitiu ―el lideratge de Mas i l'inici d'un procés constituent com a factors mútuament excloents― no és genuïnament cupaire, sinó que pertany a la reblanida esquerra postpsuquera, procliu a compensar la seua insignificança en la revolta popular que viu el país amb l'expedient de reduir-la a una operació subreptícia de Mas. Sí que era un frame de la CUP, en canvi, la irrellevància dels noms propis dels càrrecs per contrast amb la rellevància dels noms comuns del programa de ruptura. Artur Mas no suma... però un robust programa d'emergència social sí.



Si fa un any la CUP va poder posar a Mas una cresta d'insubmís, avui li pot posar una barba de Corbyn, però fa com si no ho sabés, engatjada amb un veto que no li és propi.















Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Opinió · Comunicació
Tribuna.cat, quinze anys de servei al país
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política
Incredibilitat
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Orgull i satisfacció
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Opinió · Política catalana
Més que el COM, el PER QUÈ.
Opinió · Política catalana
Els deures del PDeCAT
Opinió · Política
Han signat la seva inhabilitació
Indica publicitat