Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 30 de de març del 2011 | 15:53
Crònica · Societat civil
Roger Buch (@rogerbuch)
Politòleg. blocdenroger.blogspot.com

L'hora de la veritat de Barcelona Decideix

La campanya de Barcelona Decideix va cremant etapes. Els primers objectius de mobilització dels entorns més actius i de recollida de vot anticipat s'estan complint de manera molt satisfactòria.

Barcelona · Independentment del percentatge de participació final el procés de Barcelona Decideix està constituint un revulsiu ciutadà molt rellevant. El suport de les entitats ha estat espectacular. Fóra molt difícil d'imaginar només fa uns anys que la UGT i el FC Barcelona, per exemple, donessin suport a una consulta per la independència. També fa sensació el llarguíssim llistat d'associacions de barri de tot tipus. Ens consta que sovint moltes entitats petites, poc acostumades als posicionaments polítics, han hagut de debatre a les seves juntes i fins i tot assemblees el seu suport a Barcelona Decideix. Debat democràtic sa que passa la mà per la cara a totes les teories sobre participació ciutadana dels darrers anys. No es tracta de decidir el nom d'una plaça ni el color de les façanes, les entitats demanen que es pugui decidir sobre les fronteres del nostre país. Ni més ni menys.
Vot a vot es va omplint l'urna de la dignitat
També cal destacar d'aquestes setmanes l'engrescament dels voluntaris que han fet autèntiques demostracions de força, sobretot durant els darrers caps de setmana. Els tendals blancs de Barcelona Decideix han estat esquitxant contínuament cantonades i sortides de boques de metro. Els "Ja he votat", "m'espero al 10 d'abril" o "és que no sóc de Barcelona" són entomats sempre amb un somriure pels incombustibles voluntaris. Vot a vot es va omplint l'urna de la dignitat.

Els percentatges de vot anticipat permeten augurar que com a mínim ja estem parlant d'una de les iniciatives de mobilització ciutadana més reeixides de la història de la ciutat. Res a envejar a consultes municipals de cost milionari o a campanyes mediàtiques que només mobilitzen a  la pràctica a minories molt actives.

Però ara ve el més difícil i que, de fet, només es va arribar a aconseguir en alguns municipis. Que el 10 d'abril sigui considerat per molts ciutadans com un dia electoral, en que les famílies, per exemple, compleixen el ritual democràtic de sortir plegades de casa per anar a votar. Perquè això passi no només falta que voluntaris i entitats apretin aquests darrers dies engalanant els balcons de banderoles blanques, sinó que també des dels mitjans de comunicació, i amb això els partits polítics hi poden ajudar molt, se'n parli de manera constant i continuada. La implicació en gestos simbòlics dels partits polítics, que haurien de fer un parèntesi en les seves campanyes preelectorals, mitjans de comunicació i personalitats pot ser el que acabi de decantar la creació d'aquest clima ciutadà.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat