Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 15 de de novembre del 2011 | 15:37
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

e-Salut: estalvi i eficiència per a la nostra sanitat

En època de crisi, com la que malauradament estem vivint des de fa ja massa temps, paraules com estalvi, eficiència o contenció són buscades, són l'objectiu en molts àmbits i sectors. El de la salut no n'és cap excepció.

Equipament sanitari.

De fet, darrerament, el sector de la salut o la sanitat pública està veient com els seus recursos econòmics s'escurcen, es limiten o van a la baixa. No és la nostra intenció parlar de les retallades o les reduccions que aquest sector està patint. Res més lluny de la realitat. Del que volem xerrar és de com fer més eficient un sector com el sanitari.

En aquesta tessitura, les noves tecnologies o la tecnologia en general hi tenen molt a dir. La tecnologia pot suposar eficiència, estalvi i contenció en la sanitat. Un millor ús dels recursos per tractar i donar un més bon servei als pacients a través de tenir un historial mèdic digitalitzat, l'ús de la telemedicina per millorar l'atenció dels malalts i evitar desplaçaments innecessaris, la utilització d'imatges mèdiques per diagnosticar malalties, la recepta electrònica per aconseguir els medicaments amb més facilitat o la cita al metge mitjançant internet. Exemples clars i evidents de les possibilitats que les noves tecnologies poden oferir a la cura i el tractament dels pacients.

Els centres sanitaris catalans són referents en l'ús d'aplicacions tecnològiques per atendre malalts. I han de continuar sent-ho

La despesa destinada a inversió en tecnologies de la informació i la comunicació, les anomenades TIC, aplicades a la salut, s'ha multiplicat per cinc en els darrers deu anys a Europa. Ha passat d'ésser de l'1% l'any 2000 a superar el 5% el 2010. Aquestes són les xifres donades per la Federació Espanyola d'Empreses de Tecnologia Sanitàries (Fenin) i la Fundació OPTI (Observatori de Prospectiva Tecnològica Industrial). No obstant això, hi ha molta incertesa de cara al futur com a conseqüència de la crisi econòmica que ens colpeja i que estem travessant. Però val a dir que invertir en TIC en el camp de la salut és obvi que surt a compte i que és positiu, al capdavall, en termes econòmics i també de salut.

Els hospitals i els centres sanitaris catalans són referents en l'ús d'aplicacions tecnològiques per atendre malalts. I, tot i la crisi, han de continuar sent-ho. No podem perdre aquest lideratge, sinó que l'hem de potenciar i fomentar-lo. Invertir en TIC és sinònim de reducció, estalvi i eficiència, en un àmbit com el de la salut, tan fonamental i prioritari. El sistema sanitari és un dels eixos del nostre estat del benestar, al costat de l'educació pública o les ajudes socials i, com a tal, s'han de garantir i mantenir, d'una manera racional i eficient. Aprofitem la situació per emprar més tecnologia, per apostar més fermament per les TIC com a eina d'estalvi i de reducció per a una sanitat que doni un millor servei als nostres pacients i malalts.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Crònica · Tecnologia i país
L'iSilence
Crònica · Tecnologia i país
A tocar dels 500.000
Crònica · Tecnologia i país
Robòtica catalana a Qatar
Crònica · Tecnologia i país
Una reflexió al voltant de la R+D
Crònica · Tecnologia i país
La revolució de les "apps"
Crònica ·
27-S: Compte als ciberatacs
Crònica · Tecnologia i país
Vot exterior: Per què no usem tecnologia?
Crònica · Tecnologia i país
BCN: capital del mòbil fins al 2023
Crònica · Tecnologia i país
"Cryptolocker": segrest de dades
Crònica · Tecnologia i país
Da Vinci: cirurgia robòtica a Catalunya
Indica publicitat