Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 15 de de gener del 2013 | 16:34
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

El ".cat": una història d'èxit

El 2012 ha estat un bon any per al domini ".cat". El domini que representa la comunitat cultural i lingüística catalana a la xarxa d'internet ha estat el segon que més va crèixer l'any passat. D'entre tots els dominis existents, només fou superat pel domini estatal ".me" que representa Montenegro.

La raó d'aquest fet, cal trobar-la en el món anglosaxó i, més concretament, en el joc que dóna la paraula "me" en llengua anglesa. D'aquí el registre d'un nombre molt elevat de dominis ".me" com és el cas per exemple de "love.me" o "kiss.me".

El punt CAT va acabar l'any 2012 superant la xifra de més de 61.700 dominis registrats. Una quantitat gens menyspreable que, a més a més, significa una continuació en el creixement del nostre domini nacional. Al gràfic adjunt, que es pot trobar en el web de la Fundació PuntCAT, es visualitza aquesta exitosa tendència.

A banda de tot el que significa i representa, el ".cat" també és referent pels serveis pioners que proporciona. El darrer dels quals és el de la protecció de les dades personals dels seus titulars. Una novetat d'aquest nou any 2013 que fa possible que les persones físiques que facin un ús privat del seu domini ".cat" puguin escollir si mantenir públiques i consultables les seves dades personals o, per altra banda, protegir-les.
La creació del domini ens ha permès ésser visibles, independents i amb identitat pròpia a la xarxa"
El punt CAT és una història d'èxit. La seva creació ens ha permès ésser visibles, tenir identitat pròpia, ésser independents a la xarxa, estar al mateix nivell que la resta ─dominis estatals, genèrics...─ i, a més a més, en un àmbit de referència, cabdal, fonamental, en el segle XXI, com ho és la xarxa d'internet.


















Els més de 61.700 dominis ".cat" registrats són una dada espectacular, per tot el que significa, per tot allò que ha suposat per a la nostra comunitat, per a Catalunya, a la xarxa d'internet. En aquesta tessitura, cal continuar reivindicant i treballant per enfortir el punt CAT, que, indiscutiblement, és molt més que un domini per al nostre país.

Per aquesta raó, és molt rellevant que no només la Fundació PuntCAT, com a organisme que gestiona el domini, que està duent a terme una tasca extraordinària, sinó que també la resta d'institucions i poders públics del país que hi tinguin a veure, així com la societat, s'esforcin i executin mesures i iniciatives per enfortir-lo, promocionar-lo i projectar-lo. Que facin tot el que calgui per tal que, aquesta història d'èxit que és el punt CAT, continuï i, si pot ésser, vagi a més.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat