Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 27 de de setembre del 2011 | 16:04
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

#twitterencatala

La llengua catalana passa per moments complicats. La sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra l'Estatut i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el sistema d'immersió lingüística en català són dos cops que tenen com a finalitat atemptar contra la llengua.

No només atemptar de manera directa, sinó també atacar el mecanisme que ha permès que tots els infants d'aquests país sàpiguen català i castellà en acabar els seus estudis. Afortunadament, hi ha altres aspectes on la llengua catalana presenta una situació positiva. Un d'aquests es dóna a l'àmbit de les noves tecnologies, de la xarxa i d'internet. Aquest és un dels camps on el català gaudeix d'una situació més bona.

La xarxa de les piulades encara no contempla la llengua d'en Carles Riba. Caldrà esforç, perseverança i treball

Les coses pinten relativament bé per a la llengua catalana a internet. La viquipèdia en català, l'enciclopèdia de referència a la xarxa, es troba entre les 15 més importants del món. El domini puntCAT, que darrerament ha superat la xifra de 50.000 dominis en els seus sis anys de vida, dóna presència i visibilitat a la comunitat catalana, tot fent possible que siguem sobirans a internet.

El nombre de webs en català, de webs amb opció en català o de blogs en català s'incrementa dia rere dia. Empreses com Google, per exemple, han apostat pel català i tenen les seves principals aplicacions traduïdes a la nostra llengua. Però no tot són flors i violes al món digital. Twitter, la xarxa social per excel·lència, no disposa d'opció en català. Tot i les promeses dels responsables de la companyia que gestiona aquesta aplicació, que ha revolucionat internet, i les diferents campanyes de mobilització que s'han dut a terme pels tuitaires catalans, en especial la darrera executada a la mateixa xarxa social i que sota el paraigües #twitterencatala va esdevenir tema més comentat a l'Estat, la xarxa de les piulades encara no contempla la llengua d'en Carles Riba o d'en Jaume Cabré. Caldrà esforç, perseverança i treball per assolir aquest propòsit.

En el camp d'internet és imprescindible que la nostra llengua hi sigui present amb tota normalitat si volem que aquesta tingui futur

Els catalans portem molts anys de lluita per tal de reivindicar, entre d'altres coses, que la nostra parla, la nostra llengua, tingui l'estatus de normalitat que tenen altres llengües veïnes com el castellà, l'italià o el francès. Malauradament, caldrà que continuem fent-ho, ja que la mancança de la condició d'estatalitat que tenim com a col·lectiu, com a poble, fa inviable que, a priori, qüestions tan bàsiques o trivials com disposar de Twitter en la nostra pròpia llengua no siguin possibles i calgui que fem molta feina abans d'aconseguir-ho.

Que Twitter estigui disponible en català serà un pas més en el camí cap a la plena normalització de la nostra llengua. Una passa més, però no una qualsevol, una de realment important i rellevant, ja que, en el camp d'internet i les noves tecnologies, indubtablement associades al progrés, la modernitat i el futur, és necessari, imprescindible que la nostra llengua hi sigui present amb tota normalitat si volem que aquesta tingui futur i no se la lligui amb quelcom anacrònic i obsolet. Per tant, cal insistir-hi fins assolir-ho. De la mateixa manera, que al cinema, als prospectes dels medicaments o a l'àmbit judicial.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Documents ·
Per un veritable procés de normalització lingüística a la Catalunya independent
Crònica · Tecnologia i país
L'iSilence
Crònica · Tecnologia i país
A tocar dels 500.000
Crònica · Tecnologia i país
Robòtica catalana a Qatar
Crònica · Tecnologia i país
Una reflexió al voltant de la R+D
Crònica · Tecnologia i país
La revolució de les "apps"
Recull de premsa ·
Castells:"La nova hora del catalanisme"
Crònica ·
27-S: Compte als ciberatacs
Crònica · Tecnologia i país
Vot exterior: Per què no usem tecnologia?
Crònica · Tecnologia i país
BCN: capital del mòbil fins al 2023
Indica publicitat