Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 31 de d'octubre del 2011 | 18:00
Entrevista · Política
Joan Baldoví
Cap de llista de Compromís a les eleccions del 20-N

Joan Baldoví, candidat de Compromís al Congrés: "Volem deixar de ser el 'Levante' i la platja de Madrid, tenim reivindicacions pendents"

El cap de llista per València pot esdevenir el primer diputat nacionalista del País Valencià al parlament espanyol des de la II República.

València (ACN) · Joan Baldoví i Roda pot esdevenir el pròxim 20-N el primer diputat d'una formació valencianista d'esquerres en accedir al Congrés dels Diputats des de la II República. Cap de llista per València, on Compromís té més possibilitats segons les enquestes, Baldoví analitza les claus d'aquestes bones perspectives i quina serà la tasca que la coalició farà a Madrid. El candidat remarca la necessitat de "fer visibles" problemes valencians com el finançament i les infraestructures, acabar amb la imatge de "platja de Madrid i 'Levante" i lamenta que fins ara els diputats valencians "només s'han preocupat de prémer el botó com els ho manaven i no dels problemes reals".

Les enquestes assenyalen que Compromís entrarà per primera vegada Congrés dels Diputats, quines podrien ser les claus d'aquest èxit electoral?
Jo crec que l'èxit no s'improvisa, es treballa. És un treball continuat de molts anys, per primera vegada visible al parlament valencià, amb un excel·lents diputats, la gent ha vist que eixe vot ha estat productiu, s'han sentit orgullosos i els hem fidelitzat. Hem tingut una major presència mediàtica, major penetració en les xarxes socials i també perquè no dir-ho, una figura mediàtica com Mònica Oltra que ha rendibilitzat molt el seu treball a les Corts Valencianes. Si això li afegim eixe esclat d'indignació a l'Estat on la gent no se sent representada pels partits tradicionals ha configurat ací al País Valencià l'èxit que ha tingut Compromís i esperem repetir al Congrés del Diputats.
Els polítics que hem enviat a Madrid els valencians només s'han preocupat de prémer el botó com els ho manaven
Vostè com a militant del Bloc Nacionalista Valencià seria el primer diputat valencianista d'arrel fusteriana al Congrés dels Diputats des de la II República, quina responsabilitat li suposa?
És una grandíssima responsabilitat, som una formació que recull diverses sensibilitats, la taronja del valencianisme polític, la roja dels valors tradicionals de l'esquerra i la verda d'aquells que ens estimem el país. Ser diputat després que en el meu poble ho hagen estat l'escriptot Bernat i Baldoví, i un homenot del país i patriota com Francesc de Paula Burguera és una responsabilitat com a suecà i com a valencià. Voldria que quan arribem a Madrid, la gent se sentirà orgullosa del seu vot, un vot de qualitat, que ha treballat per ells i no els ha decebut.

Quina serà la tasca de Compromís al Congrés? Quin tipus de reivindicacions valencianes troba a faltar?
Els polítics que hem enviat a Madrid els valencians només s'han preocupat de prémer el botó com els ho manaven i no dels problemes reals. Ara mateix el nostre govern pateix per solucionar problemes socials, degut a un problema de finançament, els valencians tenim un mal finançament Moltes de les despeses socials no es poden mantenir perquè enviem molts més diners que no ens retornen. També haurem d'estar pendents de les retallades i els atacs contra sanitat i educació, si guanya el PP s'hauran de vigilar les retallades socials. Hem de fer palesos els problemes dels valencianes, com infraestructures, fins ara el Corredor Mediterrani se'l creia poca gent, a mi m'ha alegrat molt veure el president de la Generalitat Valenciana reunir-se amb el de Catalunya, Múrcia o Andalusia per reivindicar una cosa òbvia. Mirarem que no es reobri la guerra de l'aigua. En aquest temps ha hagut moltes coses en les quals els valencians hem estat absolutament invisibles per a Madrid i haurem de portar eixes reivindicacions.
Mirarem que no es reobri la guerra de l'aigua

Una vegada al Congrés dels Diputats, quina relació mantindrà Compromís amb les formacions catalanes allà representades?
Som la força valencianista d'este país i amb qui primer ens hem d'entendre és amb la gent que tinga una visió semblant, gent que entenga que l'Estat espanyol és un estat plural on s'han de respectar les diverses nacionalitats i les diverses llengües. Per tant en eixe sentit, ens podrem entendre des de gent de Convergència i Unió, gent d'Iniciativa, i d'Esquerra Republicana... i també amb aquelles forces que tinguen una sensibilitat pels temes socials i mediambientals perquè també anem en coalició amb Equo.

Què aporta aquesta coalició amb Equo?
Compromís ja érem els Verds del País Valencià, sumar una nova força verda que té molt a veure amb les persones que estaven dins de la coalició sumarà. La gent està cansada d'eixe bipartidisme i aposta per partits nous i Equo lluny de veure's com una confusió ens aportarà una part de l'electorat en algunes comarques on Compromís no tenia la presència que tenim a les comarques centrals valencianes o a Castelló.

Com preveu una possible legislatura amb majoria parlamentària del PP al Congrés dels Diputats?
El PP haurà de pagar totes les indefinicions i eixes promeses que fa de que tot canviaria només perquè entren ells. El panorama social serà conflictiu, la gent no té feina, no pot pagar la hipoteca, si no hi ha un miracle continuarà eixe panorama conflictiu amb la gent eixint al carrer. El que nosaltres volem és ser dur eixa veu al parlament, intentar que el centre siga la gent i no els mercats. Hem de rescatar a la gent, hem rescatat els bancs però no a la gent. L'oposició de Compromís tindrà sempre present a les persones i a la gent que no pot arribar, treballar per una fiscalitat justa, no pot ser que tot recaiga sobre les espatlles de la gent i hi hagen escàndols a les caixes com els que han passat.
volem tornar a ser sorpresa assolint diputats que representen d'una vegada per totes el que pensem els valencians

Després de totes les expectatives, què passaria si Compromís no entra al Congrés dels Diputats?
Si no fora així, tindríem un gran disgust, però la gent de Compromís som gent bregada que ve de molt lluny, que estem acostumats a no treure representació i tanmateix a seguir treballant. Si no eixirem seguiríem treballant perquè la gent que estem a Compromís entenem la política no per ocupar càrrecs sinó perquè creiem que ser polític és noble i serveix per servir el teus. De tota manera, no esperem un escenari negatiu perquè la gent ha vist el treball que fem als pobles i a les Corts Valencianes, sent oposició ferma al PP, i el que esperem és ser molt útils. Som un moviment que donàrem la sorpresa en les passades eleccions i volem tornar a ser sorpresa assolint diputats que representen d'una vegada per totes el que pensem els valencians, els problemes que tenim. Que deixem de ser només el 'Levante' i la platja de Madrid i comencen a pensar en els valencians com un poble que té problemes i té reivindicacions pendents. En definitiva, fer-nos sentir a Madrid, fer-nos visibles".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més entrevistes de José Soler
José Soler
Periodista
Indica publicitat