Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 18 de de març del 2011 | 18:14
Entrevista · Societat civil
Guillem Colom
Militant de l'esquerra independentista

"La criminalització de l'independentisme a Mallorca per part de l'espanyolisme fa molts anys que dura"

Guillem Colom és un dels detinguts que hi va haver en la manifestació de la Diada a Palma el passat 31 de desembre. Tot i que els incidents van ser protagonitzats per dos policies, s'enfronta a penes de presó de fins a quatre anys.

Guillem Colom, a la porta dels jutjats

Ets per Mallorca degut a que t'han cridat a declarar, juntament amb altres companys, com a imputat per uns incidents ocorreguts a la manifestació del 30 de desembre d'enguany. De què vos acusen exactament? Com va anar la compareixença d'ahir?
La policia espanyola em va detenir el dia 12 de gener i m'acusen de desordres públics i d'atemptat a l'autoritat, en el meu cas concret diuen que vaig tirar una cadira a un policia. Vaig venir a declarar i bàsicament em vaig ratificar en allò que ja havia dit i que hem fet públic: que no vaig exercir cap tipus de violència durant la manifestació
de la Diada de Mallorca.

Tenen algun tipus de prova? En base a què us acusen, o t'acusen a tu en concret?
De les quatres persones detingudes dues som militants d'Endavant, en David Pujol i jo. Ambdós érem membres del servei de seguretat de la manifestació, i sortim a diverses fotografies, però precisament fent tot el contrari del que diuen: sortim intentant minimitzar els incidents que dos policies causen quan intenten entrar al bloc de l'esquerra independentista. Per tant, no tenen cap prova més enllà dels testimonis policials. Crec que han anat a per nosaltres, perquè fa anys que militam dins l'esquerra independentista i els moviments socials mallorquins. Des del meu punt de vista, això té dues visions: una visió és personal, ja que van a per dues persones molt mobilitzades, i després una visió política, intenten mostrar que militar a un moviment rupturista com l'esquerra independentista et pot provocar problemes amb la justícia espanyola.

La manifestació del 30 de desembre es veu marcada gairebé cada any per algun tipus d'incident o de trull, però enguany ha anat més enllà amb les vostres detencions i l'engegada d'un procés judicial. Què n'opines?
No estic d'acord en que cada any hi ha trull a la manifestació, no n'hi ha hagut mai fins que dos policies varen intentar entrar-hi. Nosaltres volem que la manifestació de la nostra Diada sigui una manifestació festiva, commemorativa i, per descomptat, reivindicativa. Volem tenir una manifestació tranquil·la, commemorant allò que
som, d'on venim i, sobretot, cap a on anam. Per tant, els incidents aquell dia els va crear la policia espanyola i un reduït grup de feixistes que varen venir a increpar a la manifestació -caldrà veure algun dia quina relació té aquesta gent amb la policia-.
han anat a per nosaltres, perquè fa anys que militam dins l'esquerra independentista
Els incidents, i el que ha passat a posteriori, sí que han estat, òbviament, un muntatge de la policia espanyola, en tant que detenir-nos i en tant que filtrar aquestes detencions de forma que el diari que és la punta de llança de l'espanyolisme en aquestes illes ens presenti amb fotografies i noms complets, rompent tots els codis periodístics. Però tot això el que ha provocat és precisament una mobilització de gent en el nostre favor. I basta veure que a les concentracions de suport hi ha vengut desenes de persones, unes manifestacions muntades mitjançant xarxes socials i sense gaire propaganda. Per tant jo crec que aquesta estirada de corda que han fet detenint-nos i criminalitzant-nos els hi sortirà malament perquè serem capaços, si no n'hem estat ja, de donar-hi la volta i demostrar que això és un muntatge polític i policial i una criminalització mediàtica cap a un moviment polític concret.

Justament en any d'eleccions, o creus que no hi té res a veure?
Personalment no crec que tingui res a veure amb un any d'eleccions, la veritat. En política pot passar de tot, però no veig tampoc relació amb el fet de que sigui any d'eleccions, perquè la criminalització de l'independentisme a Mallorca per part de l'espanyolisme fa molts anys que dura, per la qual cosa no li veig una relació amb les eleccions que hi haurà d'aquí a un parell de mesos.

Hem llegit que et poden condemnar fins a quatre anys de presó, tot i que si, com dius, sense proves, difícilment passarà, però tot i així, et pot afectar aquest procés a nivell personal, a nivell acadèmic o a nivell laboral?
Bé, a mi i a les altres tres persones, a hores d'ara, ens poden caure fins a quatre anys de presó, tot i que han de fer una petició oficial i seguir un procés del que estem al principi. A nivell personal per descomptat que té implicacions, que majoritàriament són negatives perquè van a per tu, etcètera, però jo mir de donar-li la volta a la situació i a nivell personal et trobes coses precioses com que tu estàs vivint a fora i en tornar, després de dos mesos sense veure als teus amics, als teus companys de lluita, te'ls trobes precisament donant-te suport davant els jutjats. A mi el que em preocupa més és la part social i política: que siguem capaços no només de fer veure a la societat que això és un muntatge polític i policial, que crec que anam en el bon camí, sinó que l'independentisme i l'esquerra independentista surtin reforçats d'aquest muntatge policial.

han anat a per nosaltres, perquè fa anys que militam dins l'esquerra independentista

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més entrevistes de Tribuna Mallorca
Tribuna Mallorca
Indica publicitat