Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 3 de de desembre del 2015 | 12:48
La fotografia · Cultura

El Pirineu lleidatà celebra el reconeixement de les festes de les falles com a Patrimoni Immaterial de la Unesco

Celebració al Pirineu lleidatà per la inclusió de "Les festes del foc del solstici d'estiu als Pirineus" a la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco.

Els representants territorials de les comarques de l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Val d'Aran han expressat la seva satisfacció per aquest reconeixement en el transcurs de la roda de premsa que s'ha celebrat aquest dimecres a la Diputació de Lleida.


La Unesco, a través del seu Comitè Intergovernamental de Salvaguarda del Patrimoni, va anunciar  dimarts des de Windhoek (Namíbia) la inscripció de Les Festes del Foc del Solstici d'Estiu als Pirineus a la seva Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

La candidatura de les Festes del Foc del Solstici d'Estiu als Pirineus (falles, haros i brandons) està impulsada pels governs dels estats d'Andorra, França i Espanya, i la integren 63 pobles: 34 francesos, 17 catalans, 9 aragonesos i 3 andorrans.

D'aquesta forma, el Pirineu lleidatà suma un reconeixement més al seu patrimoni cultural i natural, complementant el Patrimoni Mundial que es va concedir a les esglésies romàniques de la Vall de Boí.

En roda de premsa, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha manifestat la seva satisfacció per "tornar a esdevenir referents a nivell mundial amb aquest reconeixement de Patrimoni Immaterial de les falles del Pirineu que incideix en els sentiments i la tradició". En aquest sentit, ha afirmat que l'obtenció d'aquests dos reconeixements "dóna referència de la importància, de la potència i de la capacitat que tenen els pobles del nostre Pirineu".

Finalment, Reñé ha agraït especialment l'esforç i la implicació de totes les persones, entitats, associacions i administracions locals que han treballat en aquest projecte.

La roda de premsa ha comptat amb la presència del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; del Síndic de la Val d'Aran, Carlos Barrera; del president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Llátzer Sibis; del conseller del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, José Antoni Troguet; del president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constantí Aranda; del vicepresident del Patronat de Turisme, Gerard Sabarich; del delegat territorial del Govern de la Generalitat a l'Alt Pirineu i Aran, Albert Alins; de la vicepresidenta de l'Associació de Municipis Fallaires, Sofia Isus, i del director general de Cultura Popular, Lluís Puig.

Per la seva part, la vicepresidenta de l'Associació de Municipis Fallaires, Sofia Isus, també ha volgut destacat l'esforç de totes les persones i entitats implicades i ha explicat que a partir d'ara iniciaran diferents celebracions, com el repic de campanes i l'encesa de fogueres d'aquesta tarda, la 7a Trobada de Fallaires que se celebrarà aquest dijous o la inauguració d'una exposició a Barcelona divendres.

També ha volgut destacar que aquest nomenament és sobretot un reconeixement a la festa del foc i a la identitat pròpia, així com un impuls més per seguir vetllant per aquesta tradició.

El director general de Cultura Popular, Lluís Puig, ha afirmat que amb aquesta candidatura s'ha donat a conèixer a tot el món la cultura i el respecte per la natura a través del foc.

A Catalunya hi ha tres declaracions de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat: la Patum de Berga, els castells i la Dieta mediterrània. I ara s'afegeixen les Festes del Foc del Solstici d'Estiu als Pirineus.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat