Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 19 de de febrer del 2016 | 10:31
La fotografia · Política

El Parlament ret homenatge a Muriel Casals

El Parlament ha retut  homenatge a la diputada Muriel Casals amb un acte institucional que ha aplegat les principals autoritats del país, tots els grups de la cambra i familiars de Casals. 

En el decurs de l'acte, els presidents de la Generalitat i del Parlament, Carles Puigdemont i Carme Forcadell, i d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, han destacat els valors i la trajectòria de Casals.

L'acte, que ha presentat l'actriu Sílvia Bel, ha aplegat unes quatre-centes persones, entre la sala auditori, on se celebrava, i la sala de grups, des d'on s'ha pogut seguir per circuit intern de televisió.

A les intervencions, Forcadell ha definit la trajectòria de Casals com "un exemple d'implicació amb el país". "Es va posar al servei del bé comú en tots els àmbits on va treballar", i "en un període malauradament breu va exercir amb entusiasme la responsabilitat de representar els ciutadans i les ciutadanes com a diputada". Entre altres trets n'ha destacat "la bonhomia, la humilitat, la fermesa i el coratge", l'"afany d'escoltar" i la "recerca permanent d'entesa", i també que "ens va demostrar que és possible afrontar objectius immensos", amb "humilitat, amb un somriure, i cercant sempre el màxim d'acords i consensos". "Tot i la tristesa i l'enyor, somriurem i continuarem endavant, cadascú amb els nostres ideals per fer un país, una societat i un món millor", ha dit Forcadell, que ha afegit: "Demà continuarem treballant pel nostre somni". A l'últim, s'ha d'acomiadat de la seva "companya, mestra i estimada amiga".

Puigdemont, ha destacat els valors de "respecte, diàleg, progrés, inclusió, justícia social, cultura, coneixement, rigor, proximitat, humanitat i altruisme" de Casals, i adreçant-se a ella, ha dit que "ens has guiat, gairebé sense voler-ho o sense adonar-te'n, i et mereixes que et retornem tota la gratitud de què som capaços per trobar, sense defallir, les solucions que facin possible el teu i el nostre somni. El nou país durà també el teu nom, i el de totes les Muriels que inspirin un país millor". A més, Puigdemont ha recordat que el govern va acordar, dimarts, concedir-li la medalla d'or de la Generalitat.

Per la seva banda, el president d'Òmnium ha destacat la "calma serena" de Casals, que va presidir l'entitat fins l'any passat, i l'ha definida com "una mestra de vida i tot un referent de valentia". Per Cuixart, Casals era "una ciutadana raonable, una bona persona i una dona lliure" i n'ha destacat "la generositat i la tendresa" i també la "vocació de servei", la "incansable voluntat de diàleg" i la "calma serena". El president d'Òmnium també ha recordat l'etapa de Casals al capdavant de l'entitat, en especial l'organització de la manifestació del 10 de juliol de 2010 després de la sentència del TC contra l'estatut, i ha recordat que "la Muriel va arribar al Parlament per ser la veu de molta gent".

Els periodistes Mònica Terribas i Antoni Bassas n'han fet la glossa biogràfica. Casals, de setanta anys, era diputada al Parlament des d'aquesta legislatura pel grup de JxSí, i des del gener era la presidenta de la comissió d'estudi del procés constituent. Havia nascut a Avinyó (Provença) el 6 d'abril de 1945. Era llicenciada en econòmiques per la Universitat de Barcelona, doctora per la Universitat Autònoma de Barcelona i professora emèrita del departament d'economia i història econòmica d'aquesta universitat. Havia militat al PSUC i a ICV, i havia estat membre del consell d'administració de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (1983-1988) i de la junta de l'Ateneu Barcelonès (2003-2007). Va presidir Òmnium Cultural del 2010 al 2015.

En el decurs de l'acte també s'han interpretat diverses cançons que han acompanyat Casals en diferents moments de la seva vida. Així, hi ha hagut actuacions musicals de la Companyia Elèctrica Dharma, que ha interpretat 'Sant Martí del Canigó'; de Maria del Mar Bonet, que ha interpretat 'Enamorat i al·lota', i del violoncel·lista Pau Codina, que ha interpretat 'Après un rêve', de Gabriel Fauré. L'acte ha acabat el poema 'Lletra a Dolors', de Miquel i Martí i Pol i amb el cor de cambra del Conservatori del Liceu, que, sota la direcció de Daniel Mestre, ha interpretat 'El cant de la senyera', amb els assistents drets.

A l'acte hi havia una àmplia representació de la família i dels amics de Casals, encapçalada per la seva filla, el seu nét i la seva germana, i també diversos membres de la junta nacional d'Òmnium.

A més dels presidents Puigdemont i Forcadell i de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a les primeres files també hi havia els altres membres de la mesa del Parlament, els consellers del govern, i representats de tots els grups parlamentaris, entre els quals els presidents dels grups parlamentaris de JxSí, Jordi Turull; de C's, Inés Arrimadas; del PSC, Miquel Iceta; de CSQP, Lluís Franco; i de la CUP, Mireia Boya, els portaveus o portaveus adjunts de JxSí, Marta Rovira; de C's, Carlos Carrizosa; del PSC, Eva Granados; del PPC, Santi Rodríguez; de CSQP, Joan Coscubiela; de la CUP, Anna Gabriel, i altres diputats.

Hi eren també els expresidents de la Generalitat, Artur Mas, José Montilla i Pasqual Maragall; els expresidents del Parlament, Núria de Gispert, Ernest Benach i Joan Rigol. També hi ha assistit l'expresident Jordi Pujol, assegut al final de la sala.

Entre els assistents hi havia el síndic major de la Sindicatura de Comptes, Jaume Amat; el president del Conca, Carles Duarte; diputats i senadors a les Corts espanyoles i eurodiputats; els presidents de la Diputació de Barcelona i de Lleida, Mercè Conesa i Joan Reñé; els presidents de l'Associació Catalana de Municipis i de la Federació de Municipis, Miquel Buch i Roger Salom; el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, i representants de CCOO i la USOC; el president de Pimec, Josep González; els rectors de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Universitat de Vic, Francesc Sancho i Jordi Muntaña; el president de l'Associació de Municipis per la Independència, Josep Andreu; el cònsol general de França a Barcelona, Édouard Beslay; el vicepresident del Futbol Club Barcelona, Carles Vilarrubí, i altres representants d'institucions o entitats del país.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat