Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 25 de de novembre del 2016 | 14:08
Notícia · Cultura

Presentació aquesta tarda del llibre "Periodisme amb microscopi", la tercera immersió en el gènere de la crònica de Xavier Ginesta

La presentació de l'obra es farà  a Barcelona a la llibreria Altaïr. Aquesta s'iniciarà a les 7 de la tarda i inclourà amb un diàleg entre l'autor, l'escriptor i alpinista Eduard Sallent, i el degà de la Facultat d'Empresa i Comunicació de la UVic-UCC, Xavier Ferràs.

Periodisme amb microscopi. Viatges i excursions militants en la "geografia de l'espardenya" (Curbet Edicions, 2016) és el títol del tercer volum de cròniques que publica el periodista i professor de la UVic-UCC, Xavier Ginesta. Aquesta vegada, com en la seva primera incursió al gènere l'any 2011, aprofundint en el periodisme de viatges publicant 28 relats que van des d'allò més proper fins a estades al continent americà.

 

Es tracta de peces que recullen una visió particular a la realitat des del 2012 fins a dia d'avui. És un volum format per cròniques de la quotidianitat, de curta durada, que narren des de la vida pausada al petit poble d'Estana (a la Cerdanya), la tranquil·litat de la Costa Brava, la convivència entre el turisme d'esquí i de muntanya a la Vall de Boí, passant per ciutats d'una Europa canviant dia a dia fins a topar amb la realitat més llunyana a l'altra banda de l'Atlàntic: la mestissa zona fronterera de San Diego (als Estats Units), la conflictiva ciutat de Monterrey (Mèxic) o l'acolorida metròpolis de Valparaíso (Xile).

 

Són peces que parteixen de situacions que no han estat buscades. Segons explica l'autor, "en cap moment hi ha un interès especial per cobrir un fet noticiable: simplement pateixen d'una vivència quotidiana que serveix per escrutar i esprémer el màxim la realitat del moment que és analitzada pels ulls del periodista". Aquest és el valor que s'ha de buscar a cada una d'elles: l'intent de detectar alguna cosa especial dins de la normalitat (del viatge de feina, d'una sortida amb els amics, d'una escapada de cap de setmana o d'unes vacances relaxants); un nou intent de donar veu a la gent del carrer perquè siguin ells qui expliquin el què els envolta i els preocupa.

 

De fet, aquest recull és hereu també d'altres dos volums publicats anteriorment. El primer, un en essència molt similar al que s'ha publicat: Viatjant per la realitat. Una reflexió sobre les cròniques de viatge (2011). El segon, una aproximació al gènere de la crònica política aprofitant l'esclat independentista a Catalunya, a partir del 2010: La Catalunya del plebiscit. El futur està en joc: de l'Onze de Setembre al 25 de novembre (2013). Segons l'autor, "en tots tres hi ha la voluntat d'entronitzar el gènere de la crònica com aquell que millor ens permet, prescindint de la llargada, reflectir i radiografiar la complexitat de la societat postmoderna. És el gènere en què millor es pot evidenciar aquesta subjectivitat honesta fruit de la mirada, sempre personal, del periodista".




També es farà una altra presentació a Vic  el proper 14 de desembre a les 19.30h. a la Muntanya de Llibres, amb un diàleg entre l'autor i els dos prologuistes, l'escriptor taradellenc Antoni Pladevall i el comunicòleg i geògraf gironí, Jordi de San Eugenio, també professor de la UVic-UCC.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat