Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 6 de d'octubre del 2009 | 13:55
Notícia · Història

Avui es compleixen 75 anys de la República catalana vindicada per Companys

Barcelona · Tal dia com avui, l'any 1934, el President de la Generalitat Lluís Companys i Jover proclamava la República catalana o Estat català de la República Federal Espanyola. D'aquesta manera, un Companys que portava poc més de 10 mesos al càrrec de President -i amb el suport de les esquerres espanyoles- protestava per l'entrada

al govern central de la República de la Confederación Española de Derechas Autónomas (CEDA).

Aquest moviment, instigat per Lerroux, pretenia formar un poder central dominat per les dretes antirreformistes que buscava anul·lar de manera total els avenços socials i legislatius a Catalunya. En el seu discurs de proclama des del balcó del Palau de la Generalitat, a la plaça de Sant Jaume, Companys va assegurar lluitar contra les forces feixistes espanyoles antirrepublicanes: "Les forces monarquitzants i feixistes que d'algun temps ençà pretenen trair la República han aconseguit el seu objectiu i han assaltat el poder. Els partits i els homes que han fet públiques manifestacions contra les minvades llibertats de la nostra terra, els nuclis polítics que prediquen constantment l'odi i la guerra a Catalunya, constitueixen avui el suport de les actuals institucions".

La República de Companys, però, no va tenir durada i el mateix dia els militars espanyols van abortar la proclama del President en un acte ja històric conegut com els Fets del 6 d'octubre. Conseqüentment, la Generalitat va ser detinguda, l'autonomia suspesa, el Parlament tancat i els membres de Govern van ser condemnats a una pena de 30 anys de "reclusió major" per delicte de rebel·lió. Tot i això, la pena més gran la va pagar Companys, l'any 1940 i ja en plena dictadura franquista, quan va ser detingut amb l'ajuda de la Gestapo, jutjat en consell de guerra, condemnat a mort i afusellat, finalment, al castell de Montjuïc.

La tràgica desaparició del líder republicà el va convertir en l'únic president d'Europa escollit democràticament que era executat en el marc de la II Guerra Mundial pel totalitarisme latent, i li va aportar un allau de reconeixement internacional per la seva lluita contra el règim dictatorial franquista que va perpetuar el genocidi cultural i nacional contra Catalunya.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat