Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 9 de de març del 2015 | 19:15
Notícia · Llengua

Una advocada, vexada en un CIE per la policia espanyola per parlar en català

La Plataforma per la Llengua ha denunciat un nou cas d'agressió greu pel fet de parlar català. Es tracta del cas d'una advocada que va ser retinguda i vexada pels agents del Cos de la Policia Nacional d'un Centre d'Internament d'estrangers perquè s'hi va adreçar en català.

Nou cas d'agressió per motius lingüístics. La Plataforma per la Llengua (PxL) ha anunciat aquesta setmana que una advocada que va ser retinguda i vexada pels agents del Cos de la Policia Nacional d'un Centre d'Internament d'estrangers (CIE) perquè s'hi va adreçar en català.

Com informa la PxL, els fets es van produir quan l'advocada va personar-se al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca per prendre declaració al seu client amb autorització del jutjat. Atès que aquesta declaració requeria la presència d'un funcionari, va estar-ne esperant un fins que va rebre una trucada on li demanaven que calia que es personés immediatament al jutjat de Sant Boi de Llobregat per un altre cas. Va comunicar al personal del CIE que havia de marxar forçosament tot i que just en aquell moment el funcionari ja estava en disposició d'atendre-la, i van acordar ajornar la visita per a l'endemà.

Tot i que la conversa s'havia produït parlant en català l'advocada i en castellà el personal del centre sense que aparentment hi hagués cap problema de comprensió, just mentre marxava un agent del Cos de la Policia Nacional espanyola la va abordar per l'esquena tot cridant i dient: "Aquí se habla en castellano. Aquí tiene Vd. que hablar en castellano y no en catalán. Estamos en unas dependencias españolas y aquí se habla español y punto".

L'advocada, que en aquells instants estava sola i no parlava amb ningú, li va expressar aquesta circumstància, i li va comentar que no estava pas parlant amb ell, tot i demanant-li que es calmés. L'agent va ignorar aquesta petició i va continuar repetint-li les mateixes paraules en to amenaçador i vexant. En aquells moments van venir uns altres agents en actitud defensiva del primer agent, i a la vista de tot plegat, i intentant apaivagar la situació, l'advocada els va insistir que havia de marxar. Acte seguit va aparèixer un superior, que s'havia adonat de l'incident i l'advocada va poder marxar finalment.

L'endemà, l'advocada va acudir al CIE per assistir el client i el cap de seguretat del CIE se li va disculpar per l'incident reconeixent-li que hi havia agents que no eren conscients de la gravetat d'aquestes accions. Tot i això, la víctima va demanar el full per interposar una queixa per l'incident i va posar-se en contacte amb la Plataforma per la Llengua, que li ha donat assessorament i està fent seguiment del cas.

La Plataforma per la Llengua denuncia les reiterades situacions que darrerament s'estan produint amb els cossos de la policia de l'Estat per agressions o comportaments vexatoris pel fet d'expressar-se en català. L'organització va presentar el 2013 un informe de 40 casos de greus discriminacions lingüístiques a les administracions públiques, molts dels quals són produïts per forces de seguretat de l'Estat. En els darrers dos anys hem estat recollint nous casos que presentarem pròximament en un nou informe. D'altra banda, l'ONG del català recorda que la Llei Orgànica 4/2010, de 20 de maig, del Règim disciplinari del Cos Nacional de Policia, a l'article 7, considera falta molt greu tota actuació que suposi discriminació per raó de llengua, de manera que l'actuació policial no només és vexatòria sinó que, a més, és contrària a la normativa establerta.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat