Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 2 de de maig del 2011 | 18:25
Notícia · Seguretat

La jutgessa absolt 'Jona' pels fets del Forat de la Vergonya

Jonathan I.C., conegut com a 'Jona', i Antonio V.V estaven acusats de llençar coets casolans en una protesta contra el Forat de la Vergonya. Durant el judici, un Mosso havia arribat a admetre que coneixia el Joanathan per la seva militància en moviments socials.

Diversos moviments socials han criticat el "muntatge policial" que va acabar amb l'acusació contra 'Jona' sense cap tipus de prova

Una jutgessa de Barcelona ha absolt els dos joves acusats de llençar coets contra els Mossos d'Esquadra en una manifestació al Raval l'octubre del 2006. La fiscalia demanava fins a gairebé vuit anys de presó per manifestació il·lícita, atemptat i desordres públics contra Jonatan I.C., conegut com a 'Jona', i Antonio V.V. La magistrada considera que no hi ha proves suficients per certificar que els dos encausats van ser els autors dels llançaments. A més, critica durament els Mossos d'Esquadra per no detenir 'in situ' els autors dels fets ni argumentar-ho, i per no haver recollit els coets llançats per analitzar-los.

El judici, el passat mes de març, va generar moltes mostres de suport de diversos moviments socials, que demanaven l'absolució de Jona i criticaven el "muntatge policial" que va acabar amb la seva detenció, ja que asseguraven que l'arrest es va produir després de ser identificat gràcies a "fitxers policials polítics". I és que, en tot aquest procés, caracteritzat per la manca de proves policials per acusar els dos joves, un Mosso va admetre que coneixia Jona per la seva militància a l'Assemblea de Joves de l'Eixample Nord i que, de fet, la seva feina es basava en seguir moviments socials.

En la seva sentència, la magistrada del Jutjat Penal número 17 de Barcelona, considera provat que els dos acusats van anar a la manifestació del 5 d'octubre del 2006 contra el pla urbanístic del 'Forat de la Vergonya' –un fet reconegut pels dos encausats- i que va acabar amb greus enfrontaments davant del MACBA, on uns desconeguts van llençar uns coets casolans contra els Mossos i la façana del museu amb un tub metàl·lic i parapetats darrere d'un matalàs per protegir-se. Ni l'atestat policial, ni les declaracions dels agents allà presents ni les imatges gravades per diverses cadenes de televisió han pogut demostrar que els dos acusats fossin els que van llençar els coets, juntament amb un tercer desconegut.

La jutgessa és especialment dura amb la tasca dels Mossos, als quals recrimina no haver identificat "els que feien el llançament" i a més critica que "no recorden perquè no van fer la identificació" ni van recollir ni els coets ni el tub per ser analitzats pericialment. "Resulta com a mínim sorprenent, i del tot incorrecta, que no es fes cap acció policial per aconseguir identificar els autors, però a més ni tan sols donen cap explicació lògica de tal omissió", assevera. "No recollir els artefactes i demés utillatge utilitzat també resulta, com a mínim, sorprenent", considera.

També diu que l'atestat "s'ha construït amb màximes deficiències", ja que un agent va identificar Jona a través de les imatges de televisió, però no explica de què el coneix. A més, la jutgessa no va veure semblança física ni de vestimenta entre els acusats i els autors dels llançaments i recorda que la fiscalia va demanar una pericial fisonòmica però no es va fer. En canvi, es va fer una pericial per identificar l'altre acusat per si coincidia la seva orella amb la d'un manifestant, cosa que la jutgessa considera "del tot innecessària i absurda", ja que tots dos acusats van admetre que van anar a la manifestació.

La magistrada també critica que s'identifiqui un dels acusats perquè portava una ronyonera vermella en bandolera i que un altre agent expliqués "de manera inintel·ligible semblances" que va apreciar en la vestimenta d'un dels acusats. Per tot això, els absol a tots dos.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat