Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 27 de de maig del 2010 | 15:19
Notícia · Societat civil

Sanchís i Nebrera debaten sobre la independència en la traca final d'actes de la consulta a Sabadell

Barcelona · Ha començat el compte enrere perquè Sabadell decideixi sobre la independència el proper 30 de maig. Aquest dimecres s'ha celebrat l'acte central de la iniciativa, un debat sobre l'emancipació de Catalunya que, moderat pel periodista Josep Puigbó, ha comptat amb la presència del periodista Vicent Sanchís, l'exdiputada del PP Montserrat Nebrera, el membre de Ciutadans pel Canvi Pere Almeda, i el representant de Catalunya Acció Santiago Espot.

L'acte -La Independència de Catalunya: un projecte a debat- ha omplert l'Auditori de Caixa Sabadell, i s'ha centrat en bona part en la legitimitat del dret a l'autodeterminació dins del marc constitucional espanyol i del Dret Internacional. Nebrera ha afirmat que els estats que han exercit aquest dret han estat majoritàriament excolònies de grans potències dins d'un context polític de manca de llibertats.  Vicent Sanchis, però,  ha respost que Kosovo, que  ha aconseguit el reconeixement de  62 països representats en el Tribunal de la Haia, no ha estat mai una colònia, i ha recordat que en els acords de la Haia el dret a la Independència ha deixat de ser restrictiu. Tot i mostrar-se partidària de seguir units a Espanya, Nebrera ha reconegut el dret a la llibertat d'expressar aquest tipus de reivindicacions.

Per la seva banda, Espot ha considerat que hi ha moltes raons que justifiquen el dret a l'autodeterminació, i ha felicitat als organitzadors de la consulta a Sabadell que, al seu parer, ja han demostrat molta més categoria que la consulta de la Diagonal impulsada per Jordi Hereu.

Almeda ha apostat al llarg del debat per la via federalista com a opció per resoldre l'encaix entre Catalunya i Espanya, i ha argumentat que fins ara el tema de l'autodeterminació ha estat controvertit  i mal resolt.


Sanchís, federalista dels PPCC

L'acte ha desembocat, inevitablement, en l'etern debat TC-Estatut. Nebrera ha assegurat que el Constitucional acabarà esmenant l'Estatut del 2006 perquè el text presenta, ja d'origen,  molts punts inconstitucionals. Vicent Sanchis, en canvi, ha assegurat que si el TC respecta l'Estatut, ell mateix es farà federalista. El periodista, de fet, s'ha proclamat federalista, però dels Països Catalans.


Actes de cloenda

Aquest divendres, la Plataforma per a l'Autodeterminació a Sabadell farà l'acte de final de campanya amb la presència de Justo Molinero, Alfons López Tena, i les actuacions musicals de Pep Sala, El Biles, Belda i Badabadocs i Ball Bota. Finalment, l'Esquerra Independentista local organitzarà dissabte un seguit d'actes sobre la consulta, que se celebrarà aquest diumenge i que ja compta amb més de 7.000 vots anticipats.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat