Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 8 de de juny del 2011 | 19:08
Notícia · Societat civil

El PEN català presenta el decàleg de la nova Declaració Universal dels Drets Lingüístics

Aquesta setmana el PEN català ha fet pública una nova Declaració Universal dels Drets Lingüístics, avalada per Josep M. Terricabras, que demana declarar patrimoni de la humanitat la diversitat lingüística.

Josep Maria Terricabras

Font: ACN · Amb la convicció que el dret a l'ús de la llengua pròpia forma part dels drets humans i que el procés actual d'homogeneïtzació cultural i de desaparició de llengües arreu és una de les tragèdies del S.XXI, el PEN Internacional ha aprovat la nova declaració Universal dels Drets Lingüístics. Aquesta setmana s'ha presentat a Barcelona la nova Declaració Universal dels Drets Lingüístics, un nou decàleg que ara començarà el procés d'aprovació al Congrés Mundial del PEN a Belgrad, i que busca l'aval de la UNESCO amb motiu de la commemoració del 15è aniversari de la declaració Universal de Drets Lingüístics a Barcelona, el 1966.

El text, promogut per Josep M. Terricabras, va sorgir del Manifest de Girona, després d'una reunió del Comitè de Traducció i Drets Lingüístics del PEN internacional el maig passat. El Manifest de Girona reclama entre altres coses, declarar patrimoni de la humanitat la diversitat lingüística, fomentar el respecte per totes les llengües i cultures, i contribuir a prestigiar la llengua pròpia a través de l'ensenyament. El decàleg també demana que el dret i l'ús i protecció de la pròpia llengua ha de ser reconegut per les Nacions Unides com un dels drets humans fonamentals, i reclama que cada persona aprèn a parlar en el si d'una comunitat que li dóna la vida, la llengua, la cultura i la identitat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat