Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 29 de de gener del 2014 | 13:09
Opinió
Jordi Fortuny
Periodista, @jordifortuny1

La polseguera de Maroni oculta l'Expo

La visita del president de la Llombardia a Barcelona, a mitjans de gener, va aixecar polseguera a causa dels antecedents del personatge.

El president llombard, Roberto Maroni, va ser secretari general de la Lliga Nord i ministre de l'Interior italià en els governs Berlusconi, i durant els seus mandats va adoptar decisions força polèmiques, sobretot en matèria d'immigració. Mesures allunyades de la justícia social que defensen la majoria de forces polítiques catalanes.

Per tot això, el motiu del viatge va quedar ocult, en segon terme. Maroni va venir a Barcelona com a ambaixador de l'Exposició Universal de Milà de 2015, que les autoritats milaneses i llombardes preparen des de fa temps amb la intenció que contribueixi a impulsar la recuperació econòmica. Quan Maroni va arribar a la presidència regional, ja es va trobar l'organització de l'Expo en marxa i s'ha sumat al projecte amb convicció.

Expo Milano 2015 serà un gran esdeveniment que, efectivament, pot donar una empenta a Milà i la seva regió, que és la més pròspera de tot Itàlia. La Llombardia i Catalunya tenen molts punts en comú, tant des del punt de vista històric i cultural com, sobretot, econòmic. La industrialització, a finals del segle XIX, es va produir simultàniament als dos llocs i el sector tèxtil hi va tenir un paper predominant. Ja al segle passat, grans empreses milaneses com Pirelli i Olivetti van establir fàbriques importants a Catalunya. Ara Milà és la capital econòmica i financera d'Itàlia, i el lloc escollit per moltes empreses catalanes que s'internacionalitzen per establir-hi filials o delegacions.

L'Expo serà una oportunitat per les empreses llombardes, però també per a empreses catalanes que vulguin promocionar productes i serveis amb opcions d'èxit a Itàlia i al sud d'Europa en general. Els sectors de la moda, la bellesa, el disseny o l'alimentació de qualitat tenen a Milà com una referència, i potser voldran aprofitar l'Expo, si poden i saben com fer-ho, per obrir-hi mercat. Per tot això, tinc la sensació que les crítiques que va rebre Artur Mas per haver rebut Maroni al Palau de la Generalitat no van ser gaire meditades. El polític italià no va venir a Barcelona en representació de la Lliga Nord, sinó com a president de la Llombardia, per presentar l'exposició de 2015. Al damunt, és el president de torn de l'associació Quatre motors per a Europa, de la qual forma part Catalunya.

En fi, des d'un punt de vista institucional hauria estat insòlit que el president de la Generalitat no l'hagués rebut i, per descomptat, no hauria fet cap favor a les empreses catalanes interessades en l'Expo i en el mercat italià. Afortunadament, el va rebre, i fins i tot va trobar la manera de distanciar-se d'allò que el polític italià representa en el camp ideològic, perquè no va aparèixer en públic amb ell ni s'hi va fer cap foto.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Jordi Fortuny
Jordi Fortuny
Periodista, @jordifortuny1
Opinió · Cultura i mitjans de comunicació
Quan la Corpo i l'audiovisual siguin una prioritat (i 2)
Opinió · Cultura i mitjans de comunicació
Quan la Corpo i l'audiovisual siguin una prioritat (1)
Opinió ·
La posició de les grans empreses sobre la consulta, ben aviat
Indica publicitat