Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 10 de de novembre del 2011 | 16:07
Opinió · Llengua
Carme Forcadell
Catedràtica d'ensenyament secundari

Parlem de llengua

Que la llengua catalana no es troba en el seu millor moment és una obvietat que no cal explicar.

Que el Departament d'Ensenyament està rellançant el programa d'immersió lingüística a les escoles catalanes, perquè el relaxament dels darrers anys ha fet que el castellà comenci a usar-se no només pels passadissos i patis dels centres sinó, fins i tot, en algunes aules, demostra fins a quin punt s'han encès totes les alarmes justament en el moment que els tribunals espanyols, amb la connivència de l'Estat, volen introduir el castellà com a llengua vehicular.

A les Illes, el president Bauzá ha posat el fre a l'ús del català i al País Valencià cada cop són mes descarades les retallades a l'ensenyament en valencià, malgrat l'augment de la demanda. Però ara, fins i tot a la Franja s'ha plantejat revocar la Llei de Llengües, sense  ni tan sols haver entrat en funcionament. Cada cop s'agreuja més la situació del català en tot l'àmbit lingüístic i s'accentua la impotència dels catalanoparlants davant de les decisions polítiques i jurídiques espanyoles.

Que el mateix Jordi Pujol hagi demanat a la policia de Catalunya que usi el català quan s'adreci als ciutadans de Catalunya demostra fins a quin  punt ha arribat l'espanyolització del nostre país. Que la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut és un dels atacs més greus que ha patit la llengua catalana en els últims 30 anys és un fet indiscutible, no només perquè ens allunya d'aconseguir la normalitat nacional, sinó perquè posa en perill la cohesió social i, malgrat això, cap polític català no n'ha fet menció durant la  campanya electoral.

Des de fa temps, sabem que la política del PP consisteix en fer desaparèixer el català dels llocs on governa, però en els darrers anys s'hi ha afegit també el PSOE, donant suport a totes les sentències  contra el català. A Espanya, els intel·lectuals i els polítics que, durant la transició i els anys vuitanta, es van pronunciar a favor del català, ara callen o ja no gosen dir res per por al linxament mediàtic.

En aquestes circumstàncies és molt important que la llengua catalana sigui un eix prioritari en totes les campanyes del partits polítics catalans, per això estaria bé saber perquè cap dels polítics catalans no ha parlat ni de les sentències, ni de l'ensenyament en català ni de cultura catalana.

Estaria bé saber perquè els polítics catalans han parlat tan poc de llengua en aquestes eleccions espanyoles quan és, precisament, l'Estat espanyol qui podria resoldre bona part dels problemes del català.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Carme Forcadell
Carme Forcadell
Catedràtica d'ensenyament secundari
Opinió ·
Sense renúncies
Opinió ·
El futur comença el 25
Opinió ·
Se'ls veu el llautó
Opinió · Societat civil
Treball en equip
Opinió ·
Sense estat no tenim res
Opinió · Societat civil
Comença la Marxa cap a la independència
Opinió · Política
Mai no serà l'hora de Catalunya
Indica publicitat