Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 5 de de setembre del 2016 | 09:26
Opinió · Política catalana
Marc Costa
Advocat i politòleg

Per què hem de tornar a ser molts aquest 11S?

El proper 11 de setembre hem de tornar a ser molta gent als carrers de Barcelona, Lleida, Tarragona, Berga i Salt i mostrar (novament) al món que l'anhel independentista no s'ha apaivagat, tot i que des de l'aprovació per part del Parlament 

de Catalunya el passat 9 de novembre de la Resolució sobre l'inici del procés constituent no hem acabat de fer les coses prou bé.Hem comès uns quants errors, tant per part del govern català, com per part dels partits polítics, com per part de la societat civil, que semblen que hagin pogut incidir negativament sobre l'estat d'ànim de la ciutadania sobiranista catalana.

Hem d'anar per feina, aixecar-nos i treballar. Ningú ens va dir mai que això seria fàcil. Comencem per omplir els carrers d'aquestes cinc ciutats. Estem a punt? Doncs, som-hi!"

Per un costat, els partits polítics sobiranistes ha semblat en alguns moment que hagin volgut tirar aigua al vi. Uns mutant pactes que tots donàvem per fets i acordats. Altres perquè s'han concentrat més en la seva refundació que no pas en el procés constituent. I uns altres perquè no han sabut ben bé on posar-se per tal de no ser titllats d'oportunistes i malmetre la fragilitat del procés. El resultat, ha estat que sovint hem trobat a faltar la imprescindible unitat política necessària per dur a terme aquest complicat procés de construcció del nostre nou país.

Per altre costat, el govern català ha semblat més ocupat en gestionar el seu dia a dia que no pas en generar confiança en el procés a la seva ciutadania i en enllestir les estructures d'estat imprescindibles que necessitarem per poder exercir la nostra plena sobirania. S'han construït algunes, però en manquen moltes altres, algunes d'elles absolutament essencials. També li ha mancat una política comunicativa eficaç per arribar als ciutadans, inspirar aquesta confiança i, sobretot, convèncer-los de que s'estan fent coses i que s'estan fent bé, d'acord amb un full de ruta clar que molts de nosaltres no l'acabem de veure enlloc.

Finalment, des de la societat civil, l'ANC ha semblat haver perdut tot el lideratge que tenia d'aquest procés. Ha semblat més preocupada en qüestions polítiques que no pas per impulsar aquest procés i eixamplar la base social sobiranista, tal i com preveuen els seus estatuts. Queixar-nos de com ens tracta l'Estat espanyol no serveix de res. Hem de transmetre la confiança que no ha sabut transmetre el govern; hem de restablir la unitat que sembla haver trontollat entre els partits polítics; i, sobretot, cal generar il·lusió, molta il·lusió, de que aquest camí no té retorn i que en un futur molt proper esdevindrem un nou país.

Però estem a temps de rectificar. Estem a temps de redreçar aquesta petita deriva a que ens abocat tots sols. Però el proper 11 de setembre hem de ser molta gent als carrers. Hem de marcar el primer pas a aquests darrers 100 metres. Després vindrà la qüestió de confiança, un tràmit del tot inoportú que pot servir, no obstant, també per redreçar aquest tortuós camí. Després vindran les tres lleis de desconnexió del procés constituent. Però ja no podem badar més, però tampoc de res serveix quedar-nos a casa a lamentar-nos. Hem d'anar per feina, aixecar-nos i treballar. Ningú ens va dir mai que això seria fàcil. Comencem per omplir els carrers d'aquestes cinc ciutats. Estem a punt? Doncs, som-hi!

Marc Costa

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Marc Costa
Marc Costa
Advocat i politòleg
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Nació Digital
Respecte, dignitat i seguretat per a la nostra policia
Opinió · Política catalana
Quin paper tindran els Mossos?
Opinió · Seguretat
Tenim un problema amb la nostra policia
Opinió · Política
La democràcia ha mort
Opinió · Política catalana
Mossos i referèndum.
Opinió · Política
Per què ens escandalitzem?
Indica publicitat