Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 4 de de novembre del 2016 | 10:32
Opinió · Política
Marc Costa
Advocat i politòleg

La democràcia ha mort

La democràcia ha mort. En el mateix moment en que el Tribunal Constitucional, un òrgan ja excessivament polititzat, ha avalat una llei que li permetrà suspendre sense cap mena de dilació a qualsevol càrrec públic en cas d'incompliment de les seves resolucions, 

significa que acabem d'esmicolar els pocs principis democràtics que encara restaven en aquest país. Perquè és molt greu el què es va aprovar i el què aquest òrgan judicial ha avalat. És roí. Ara podrà suspendre automàticament qualsevol càrrec polític escollit democràticament per la ciutadania si aquest no fa el què els seus 12 membres hagin decidit que ha de fer. Tal qual. Sense necessitat de cap intervenció parlamentària prèvia. Sense la possibilitat de poder interposar cap mena de recurs a la seva resolució judicial. Sense que hi hagi preestablert cap termini legal màxim sobre quant podria durar dita suspensió, podent així esdevenir indefinida en el temps.

D'un sol cop, s'acaben de carregar no només la imperativa separació de poders que ha de regir qualsevol nació que vulgui esdevenir democràtica, sinó que han vulnerat principis del dret tant elementals com la possibilitat de recórrer una decisió judicial a una segona instància o la imprescindible limitació del temps màxim que pot durar una sanció prescrita en una llei.

Però així estan les coses. Una llei feta a mida per aturar judicialment el procés polític català i que s'hauria de poder resoldre a l'arena política, posant, ara ja de manera formal, a primera línia política un òrgan judicial amb facultats de poder decidir qüestions merament polítiques però ara amb prerrogatives punitives.

Estic amatent per veure com les universitats de dret espanyoles justifiquen ara la separació de poders que va proposar Montesquieu quan exposin el cas espanyol. Estic expectant esperant als grans catedràtics en dret constitucional espanyols com posen el crit al cel per aquesta reforma constitucional camuflada i que els retornarà a altres temps marcats per un despotisme il·lustrat propi d'un estat absolutista i anacrònic, on, en comptes d'un rei, ara seran dotze jutges polititzats d'un tribunal els que podran decidir i imposar judicialment i unilateralment els seus criteris polítics per sobre de la voluntat democràtica de la seva ciutadania. Per poder defensar un nacionalisme exabrupte i frenar un procés polític legítim i pacífic s'hauran carregat tota una democràcia. Una pena.
Nosaltres marxem.

Marc Costa

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Marc Costa
Marc Costa
Advocat i politòleg
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Nació Digital
Respecte, dignitat i seguretat per a la nostra policia
Opinió · Política catalana
Quin paper tindran els Mossos?
Opinió · Seguretat
Tenim un problema amb la nostra policia
Opinió · Política catalana
Mossos i referèndum.
Opinió · Política catalana
Per què hem de tornar a ser molts aquest 11S?
Opinió · Política
Per què ens escandalitzem?
Indica publicitat